вторник, 10 април 2012 г.

Въз основата на контролирана информация

Това интервю на енергийния министър Делян Добрев в Капитал, плюс интервюто на премиера Бойко Борисов по бТВ, провокираха следните въпроси, които се оказаха повече от стандартната форма за Facebook, така че се разписах. Истината е, че е напълно възможно да имат напълно нормални отговори, но някак си напълно стандартно такива няма. По-удобно е да се споделя само необходимото.

Тези въпроси дори не са много важни, доколкото темите, по които са, не са важни. Обърках ли ви. Те са приказки за разпяване, а не за разрешаване. Подсказване за другите има най-накрая. Ама само подсказване. Защото пък по тях разговорите са табу, май.

 Та:

-  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” започва с политическо решение от предстоящата сряда? Без оценка, без обяснение? Дотук има само вмятания по темата. Не съм генерално против, но няма как да съм за, след като е пореден грандомански проект, стартиращ без ясна аргументация. Всъщност разликата с АЕЦ „Белене” ми се губи... За целта ще бъде създадена проектна компания, за да бъде отхвърлена отговорността от държавата. Но да не стане накрая както в случая с Бургас – Александруполис и въпросите - защо след евентуален отказ, пак се плащат междувременно изхарчени пари.

-  Трябвало и за новия проект да се намери стратегически инвеститор, но в същото време вече беше казано, че основен партньор е руската „Росатом”. Напомням, че същата няколкократно се натисна да спонсорира втората атомна централа. Сега още няма дори политическо обещание, че площадката в Козлодуй няма да бъде дадена на руснаците. Така де, за Белене бяха обещали "западен" участник. Да не споменавам факта, че още никой не е потвърдил може ли изработеният реактор да работи с различно от руско гориво… Е, споменах го.

-  Няма кой да плати за експериментите по АЕЦ „Белене” досега и сме изненадани. С три години закъснение и след като и премиерът, и министърът поддържаха дейностите по площадката (които струват пари), както и споразумението за изработка на оборудване с дълъг срок (където течаха пари). С обяснението именно, че досега са потънали вече стотици милиони, как да бъде спряно... Настоящият шеф на БЕХ, повишен от шеф на НЕК (преди това  счетоводител, включително и главен в държавната компания) твърди, че всичко е ясно и чисто, има фактури и няма скрито - покрито, не питайте откъде знам. Всъщност колко повече от едно – две интервюта с него сте срещнали?

-  Преди седмица управляващите гръмнаха с новината за по-евтин газ с над 11%. Справка по изказванията на премиера и ресорния (нов) министър показват следното развитие: понижението веднага ще се отрази; … рано е да има отражение, защото ДКЕВР изчислява на базата на предишни периоди на доставка; … всъщност не е ясно, защото намалението е по един от договорите, каза премиерът. По кой и за кои количества – не беше попитан, но независимо от отговора, след знака за равенство няма да стоят 11% J

-  Цялата сделка е в замяна на „ускоряване” на Южен поток. И досега няма отговор по ключовите параметри. Например по съществуващите тръби ли ще се движи газът или по нови. Досегашните изказвания са, че по старите, но пък никой не е виждал договорът за проектната компания - оператор и собственик (50:50 България : Русия), както и дали собствеността ще важи за само за новоизградено трасе или за всичко. Защо има значение ли? Защото за какъвто и километър да става въпрос, няма обяснение, как една държава може да допусне друга държава да контролира стратегическа инфраструктура на територията й. 


Дори да е първото:

-  Няма нормално обяснение за твърдението, че близо 60-те км. от Варна до Провадия, които трябва да се построят, ако се използва настоящата мрежа, трябва да бъдат поделени. Това беше задочен спор между бившия министър Трайчо Трайков и премиера Бойко Борисов. Обяснението на Борисов е, че след като не са само български, гарантираме, че няма да им спрем кранчето, когато ни хрумне като Украйна. Което е меко казано малоумно най-малкото, по две причини: защото България е член на ЕС и си има съответните ангажименти, както и защото кранчето може да бъде спряно и на Провадия (все пак?!?!)

Това са само част от въпросите в случая и са само част от въпроса, защо никой не ги задава. Нямам предвид само медиите. 

Енергийните теми винаги са поляризиращи по тази причина много удобни за употреба. Мисля, че малко хора наистина са вярвали, че АЕЦ "Белене" ще бъде построена, същото се отнася и за седми блок.

Във форума на Капитал първите мнения след интервюто на Добрев са питания кога новият министър ще каже нещо за икономиката и бизнеса. Дано да има какво да каже, защото там е още по-оплескано, доста по-важно е, а и практическият опит на мнозинството от хората им подсказва истината. Разни измислици – премислици не могат да помогнат. Освен ако не заглушаваш с полу-смени, полу-реформи и полу-  теми. Енергийната още преди време се превърна в такава - във вида, в който пълзи из публичното пространство, разбира се.

2 коментара:

Стойчо каза...

Няма да го построят, споко ;)

козметика от охлюви каза...

много изнервящо за мен е че виждам че няма обща национална политика и стратегия за енергийнияте ресурси и капацитети на страната - в всяка партия си кара по свое му както знае и умее - и който им плати повече сигурно - и продължават партийните поитики - референдуми - прекратяване на договори и пр.

Публикуване на коментар