събота, 25 август 2012 г.

Предизборното харчене тръгва полека


 Помните ли „Алеята на общуването“ и „Мостът на труда“? Едното е селски път в Мусомище, а второто, както подсказва името, си е мост и се намира в Първомай. Поне се надяваме още да се намират по местата си. И двете са изградени в края на мандата на правителството на НДСВ и ДПС, нищо че имената им звучат като от ерата на строежа на монумента на Людмила Живкова „Знаме на мира“. По-известен просто като „Камбаните“. Съвсем скоро в подножието на един друг проект на дъщерята на Тодор Живков ще бъде открита метростанция с не по-малко напомпаното заглавие „Европейски съюз“. Тя най-вероятно ще бъде популярна сред нормалните хора просто като „спирката при НДК“.

Както стана известно, откриването на тази и още 10 станции от втория метродиаметър ще бъде също така достатъчно помпозно и ще струва на общинската фирма „Метрополитен“ 60 000 лв. Но пък ще има балони, ще се случи в личното присъствие на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и вероятно куп нашенски официални лица. Дотук почти нищо ново, вече сме свикнали с непрекъснатото тържествено рязане на ленти, хапване на питки и възхвала на подема в инраструктурата през последните три години. Почти нищо, освен парите за пищния купон. Очевидно това откриване наистина трябва да се превърне в спектакъл и да се запечата в добре в главите на хората.

Така трябва да се запечатат всички кръгови, градинки, стадиони, улици и магистрали, и кой знае какво още, за които държавата вече започна да отпуска и обещава пари. Пак почти нищо ново, нали.

В края на мандата правителството „Сакскобургготски“ правеше чешмички, оградки, градинки и паметници. В името на приятната европейска обстановка и историческата памет. В залеза на управлението си пък тройната коалиция раздаде почти половин милиард на общините за същото и на няколко министерства, за да покрят спрените пари по ФАР и САПАРД. Понеже тогава кризата беше на мода, го нарекоха „антикризисен пакет“.

А в днешно време е на мода инфраструктурната мания. Така че онзи ден правителството набързо и „на подпис“ (това означава неприсъствено, т.е. министрите дори не са изчакали редовното заседание) даде общо над 11 млн. лв. на Столична община за транспортна инфраструктура. При обиколките си в последните седмици премиерът Бойко Борисов също обещава пари наляво и надясно, засега най-вече (но не само) за спортни съоръжения. Освен това им намира спонсори, които необяснимо обещават вложения за милиони и изплащане на стари дългове от собствения джоб за не съвсем класни отбори от различни дисциплини.

Във вторник пък стана известно, че Софийският райнон съд (СРС) ще получи т.нар. „Военно НДК“ - същото, с което властта се снима в началото на мандата като пример за лошо наследство и след това тотално забрави, че съществува. За целта ще бъде форсиран ремонтът, за който вече са дадени 10 млн. лв. на Министерството на отбраната, но то упорито не ги усвоява. Към тях Борисов обещава още 4 млн. лв. за подземен паркинг и почти 7 млн. лв. за ремонт на сграда на бившите строителни войски (ГУСВ), отново за нуждите на СРС.

За съжаление това вероятно е само началото на следващите месеци на безвремие. Както отдавна се шегуват по форумите, асфалт не ядем, но пък поне да има пищно рязане на ленти и усмихнати снимки. Без никой да се замисля, че зад тях има едни други проблеми, малко по-трудни за решаване и малко по-важни точно към конкретния момент. Казват се слаба икономика, поумрял малък и среден бизнес, голяма безработица, ниски доходи и стандарт и не на последно място твърде много монополи под протекция. Тези проблеми или се загърбват, или се опаковат в общовалидни и нищо незначещи фрази.

И така след края на операцията „Избори 2013“ догодина по същото време ще караме колите си с трилевов (или повече) „некартелен“ бензин, но пък по нови отсечки. Ще се успокояваме, че кухата фраза „политика по повишаване на доходите“ може и да проработи, но все пак ако няма хляб, ще има зрелищни спортни двубои. По тази причина няма и да се сърдим на иначе спорните „бизнесмени“ и фирми, които са им „спонсори“. А в очаквания в края на другата година мониторинговия доклад току виж Европейската комисия написала за България, че подземният паркинг на съдиите от СРС е дал съществен принос за реформата в системата. Е добре де, няма да го напише, но всички ще си имаме няколко нови тротоара да им се радваме.

Текстът е публикуван в Webcafe.

1 коментара:

Анонимен каза...

Само пиша на друга тема- мисля, че Обама не е негър (дори по новини, снимки и прочие- кожата му изглежда на моменти матова бяла- а не тъмна), а майка му е бяла (щом той е станал президент на САЩ- може майка му да е еврейка), а мъжа, който му се води баща (аз не знам дали той наистина му е баща) наистина е негър.

Публикуване на коментар