петък, 31 август 2012 г.

Свещената крава на кабинета


Тишина. Това е резултатът от поредния безумен скандал с Министерството на земеделието и храните. Струващите десетки хиляди лева профили във Facebook и Twitter, изготвени от доскорошни пиарки и настоящи бизнесдами още с жълто около устата, предизвикаха единствено тишина. И в повечето медии, и сред управляващите. А прокуратурата реагира вяло и почти незабележимо със съобщението, че щяла да анализира дали има нещо нередно. Предстои същата съдба да има и обявеният от министерството огромен търг за земя, около който вече започнаха да излизат нередности.

Дори най-близкият до премиера министър Цветан Цветанов е получавал критики от Бойко Борисов. Дори и на него му е искана оставката и то няколко пъти. Столът на земеделския министър Мирослав Найденов обаче не се е разклащал. За три години косъм не падна от главата му и ако не броим един скандал за парите за зърнопроизводителите с финансовия министър Симеон Дянков преди половин година, човекът учудващо се движи винаги между капките при това с танцова стъпка. Въпросът е защо?

Смеем му се, когато пържи риба пред министерството, меси хляб пред камерите и регулярно и демонстративно инспектира магазини и сергии със свита журналисти. Чудим се от глупост или от чист популизъм прилага антипазарни (и забранени) похвати, като спирането на вноса на яйца от Полша или договаряне на квазикартелни споразумения за замразяване на цени в търговските вериги. Подиграваме се, когато въвежда поредните стандарти за хранителни продукти, които така и не сработиха. Това е само върхът на айсберга.

Понеже не са толкова популярни като потребителската кошница, сравнително незабележимо поотминаха някоипо-дребни скандалчета“. Като рекетьорската поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според която при продажба собственикът щеше да е длъжен да предложи парцела първо на арендатора. Чисто лобистки текст, който все пак отпадна. Няма промяна обаче след качването на търговете за дървесина на борсата и монополизирането им до кръг от няколко подбрани едри брокери. Някак между другото преминаха и драмите в Селскостопанската академия, свързани с безразборно харчене, липса на контрол и съмнителни назначения.

Кратък шум вдигнаха раздадените през миналата година почти един милион лева бонуси в Министерството на земеделието. Също толкова оцеля данданията със сигнала до парламентарната комисия за борба с корупцията, според който Найденов е упражнявал натиск над шефовете на Държавен фондЗемеделиеза одобрението на определени поръчки по европейските програми.

Дори и тези гафове да не са достатъчно основание за публично порицание, не говорим за оставка, няма обяснение защо усмивката на лицето на министъра не трепна нито веднъж при бурята около Калина Илиева примерно. Ако не заради фалшивата й диплома, то поне заради изтеклата й комуникация с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, в която топи шефа си и колеги. Отново по подозрения за корупция.

Приповдигнатото настроение не беше помрачено и при римейка на сериалаКалинкисъссладураи бивш повелител на язовирите Георги Харизанов. Освен че се оказа подсъдим за заплаха за убийство и с присъда за изнудване, директорът наНапоителни системибеше буквално затрил известно количество язовири, заради което Сметната палата отказа да завери отчета на министерството за миналата година. Резултатът беше, че Мирослав Найденов се обяви за жертва на заговор, защото мълчал. За какво, не стана ясно.

Не си мълча обаче при известните като поправкитеВитоша скив Закона за горите, които изкараха хиляди на Орлов мост и дадоха повод да се говори за някаква надежда. Агресията се насочи към предполагаемия собственик на съоръженията на Витоша Цеко Минев и някак си подмина реалния вносител на поправките - земеделското министерство. След като премиерът буквално на коляно преправи някои от спорните точки, инерцията на общественото недоволство намаля, а наглостта на земеделския министър обратно на това набра скорост. Оплака се, че желанието му да направи добро за туризма и общините е останало неразбрано. И без да му мигне окото Найденов предложи да купи машини и да чисти пистите на същия бизнесмен. Твърде безочливо предложение, клонящо към определениетонеправомерна държавна помощ”.

Събрани накуп издънките на Мирослав Найденов правят още по-необяснимо спокойствието, в което живее и работи. Не и ако се интерпретират фактите, а те са следните: най-много европейски пари минават през земеделското министерство. То дава и най-много пари за реклама в медиите. Най-големите скандали откакто изобщо България получава финансиране от Брюксел бяха именно там.

Последните две горещи теми подсказват, че институцията продължава да работи по същия начин. В първия случай с бившите пиарки поръчките се дават на свои хора. Във втория е обявен мащабен търг за държавна земя срещу компенсаторки, каквито спорни фирми учудващо здраво са изкупували през последните месеци. Т.е. пак наши хора получават предварителна информация, така че именно те да спечелят. Колко и кои са тези хора, с кого са свързани и защо е удобно статуквото да продължава, а безобразията да се замазват и покриват, си остава въпрос без отговор.

Няколко министри си тръгнаха заради далеч по-дребни прегрешения, поне официално. Министърът на икономиката Трайчо Трайков, защото е ходил на плаж в Катар, а на транспорта Александър Цветков, заради недобър диалог с Брюксел. В здравеопазването трима души си отидоха при първото стъпване накриво. Мирослав Найденов дотук се е отървал с едно скъсано копче на ръкава, след като премиерът Бойко Борисов на майтап му приложил научени в Япония карате техники.

P.S. А междувременно се появи и поредната красота: „СледТуитър и Фейсбук Найденов плати 86 610 лв.за аналог на Скайп

2 коментара:

Marin Guergov каза...

Има и един депутат, който приглася на М. Найденов в повечето земеделско-горски дела - Емил Димитров. В някои от гореописаните случки участва и той. Накрая ще се окаже, че са някакъв роднински тандем. Ако има още свястна опозиция е добре да му зададат такъв въпрос по време на парламентарния контрол.

офтопик: Аман от тоя досаден Капча, никога не става от първи път, а и доста пъти човек дава презареждане на нова картинка. Няма ли нещо по свястно за спам контрол? Може например да се въртят няколко въпроса от историята на България.

Филипа каза...

В медиите още преди време се появиха твърдения, че имат някаква роднинска връзка, но не е потвърдено. Иначе да, в повечето време са в тандем с Емил Димитров, но срещу втория поне в момента тече проверка за конфликт на интереси.

Публикуване на коментар