събота, 25 август 2012 г.

Дуалистичната същност на един объркан премиер


Кратък семантичен анализ на фигуративния изказ на министър – преЦедателя

Цел: Проследява се начина на прескачане на заредените с информация импулси в мозъчно – мисловния процес на обекта, тяхната начална и крайна точка и въздействието на процеса върху вербално експресивното поведение на изследвания.

Описание: Изходната точка е изказване на депутат от БСП, който се пошегувал, че социализмът се предава като СПИН – по наследство или по полов път. Като реакция министър – преЦедателят се пошегувал, че е спуснал окръжно до структурите на ГЕРБ, да изработят наръчник за предпазване от СПИН/БСП. По време на посещение в Гоце Делчев той също така обърнал внимание на кмета, който кара пети мандат от БСП, че не е поразен (от СПИН/БСП – бел. а.). Затова двамата си работят добре и си строят заедно „стадион, път, училища, детски градини“.

Забележка: За пълнота на анализа е важно да бъде обърнато внимание и на езика на тялото на наблюдавания обект. По време на изказването си министър – преЦедателят потрива ръце, гледа обекта на посланието в очите и се усмихва като млад левент на селска хубавица. Впоследствие оглежда публиката с поглед, очакващ одобрение (каквото и получава).

Резюме: Думите на левия депутат са еснафска (но доста вярна) метафора за ненасилствените методи на натрапване на социалистическата идея в чужди мозъци. Тъй като тя традиционно е маскирана зад добри намерения, често посятият зародиш не бива забелязан от жертвата и околните, докато не се вкорени добре и не се развие достатъчно, че той/тя да реши да си купи червена (врато)връзка. Предвид историята и контекста в държавата, трябва да е ясно, че думата „социализъм“ също не трябва да се възприема буквално, а като определение за даден тип поведение и управляване.

Осъзнавайки факта, че „опонентът“ му използва хумористична и опростена алегория на политагитацията в кревата, министър – преЦедателят решава да отиде по-далеч като създаде метонимия (нещо като метафора на метафората) и върне топката обратно в полето на простосмъртния и простоват свят. В него превенцията на заразяване с идеологии или политически похвати се случва чрез използването на презервативи. Наблягаме на факта, че това се случва неосъзнато и субектът не разбира какъв похват използва, но трябва да му се признае смешката. (Признаваме: Ха-ха).

След това обаче се случва късо съединение. Министър – преЦедателят работи добре с кмета на Гоце Делчев, а той е социалист. Което обърква заредените с информация импулси и те започват да се щурат между левия и десния лоб, реалността и фикцията, вътрешната и външната същност на епическия герой. Той е разкъсван от антагонистичните си две проявления на Аз-а: мужду социалистическия бодигард и приятеля на всички европейски лидери, между мутрата от ИПОН и самотния борец за магистрали, между бате Боко - Тиквата и Небесната Лъчезария.

Драматизмът е подсилен от потъркването на ръцете, което е израз на притеснение, от фалшивото зъбене и от облекчаващия неадекватен хилеж на тълпата. Анализът допуска и възможността жестът с горните крайници да показва неадекватно самодоволство, усмивката също, а смехът на гостите да не е подигравка. Анализаторът е раздвоен.

Заключение: Ми не му е лесно, братче. На анализатора му свършиха думите.

1 коментара:

езиков Център каза...

напоследък се замислям какво ще учат децата след 100 години за нашето време, то няма нищо съществено никакви ценности за страната, за народа, за обществото за света като цяло, нищо значайно само някои глупости, надутите магистрали на Бойко, кой да бъде на чело на БСП Станишев или Първанов

Публикуване на коментар