вторник, 17 май 2011 г.

Реформа по неволя

Може да прозвучи като прекалено нравоучително начало, обаче следващата история звучи точно като съвременен вариант на народната приказка. Накратко в "Неволята" двама братя закъсали с каруцата и понеже били предупредени от баща си, ако им се случи случка, да викат Неволята, те застанали на пътя (не е имало магистрали) и взели да викат "Невольооо, невольооо". И понеже никаква неволя не дошла, запретнали ръкави и си оправили каруцата. Полезна работа е неволята, особено ако си свикнал да паразитираш.

В понеделник БАН представи доклад, според който заради намалената субсидия драстично са паднали заплатите. Колко тъжно. Обаче сега внимание: през миналата година по тази причина по собствено желание академията са напуснали над 500 души. Колко неприятно. Още малко внимание: Заради намалените пари е преустановен процесът, при който се пенсионират "стари" учени и се наемат млади. До прекратяването му числата са следните: 630 пенсионирани и 130 новоназначени млади на тяхно място. Както и да смятам, младите или взимат тройно по-големи заплати, в което дълбоко се съмнявам, или БАН са спестили от реформата. Ако са спестили, защо са намалявали заплати и осигуровки и защо са карали хора да взимат отпуски и да работят на намалено работно време? Всичко това е описано в доклада, не е някакъв слух. Единствената разбираема и добра новина от всичко това е, че броят на работещите в институцията е намалял с около 1000 души.

Преди някой да е пропищял за науката. Днес, ден след доклада на БАН, Центърът за изследване на демокрацията представя един друг доклад. Той е за иновациите и е тясно свързан и с академията. И в този доклад пише така: Много пари отиват в БАН, обаче малко иновации идват оттам. Малко пари отиват във фирмите, но повечето иновации са именно от тях. Всеки може да си избира на кой доклад да симпатизира, а който не иска сляпо да симпатизира, понеже по принцип не е редно, може просто да върже две и две и да си припомни историите около учените през последните година и половина (най-прясно, но не и само). Не съм убедена какво би избрал един "учен", което е малко относително понятие. Дали би предпочел да работи в компания, на нормална заплата, извършвайки действия по изобретяване, да го наречем, каквото му е призванието. Или би предпочел да потъне в канцелариите на БАН, прогнилата база на институтите му, да получава заплата под и около средната и да не е сигурен какво точно работи.

Но както стана дума, новината е по-скоро добра. Заради намалените държавни пари и въпреки всичката олелия, че академията ще бъде унищожена, закрита, затрита и разчленена, се е наложило да направи първи стъпки към реформа. По неволя и с много оплаквания за съжаление. Така че приказката не е най-добрият аналог, защото в нея потърпевшите разбират, че неволята е хубаво нещо. В съвременната история поне засега още не го осъзнават.

Публикувано във в. Пари

13 коментара:

Iakr Tour каза...

като цяло лошо се разпределят парите, т.е. само се съкращава което въобще не трябва да е така, с парите трябва да се умее да се усправлява трябва да се завъртат и да се влага там където след години ще се види резултата какато образованието и науката

почивки лято 2012 в Кушадъсъ каза...

много хубав пост, изцяло съм съгласна с предишния коментар, искам да добава че за съжаление реформите се правят много лошо, започва се прекъсва се, прави се нещо частично, а точно в науката и образованието те са най-необходими в момента

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Екскурзии Виена каза...

Не назначават нови хора, защото сам казваш "да не е сигурен какво точно работи." Сигурно си знаеш, че БАН като работно място го свързват с мързела. Иначе казано "Ти ме лъжеш, че ми пращаш, аз те лъжа, че ти работя". И защо производителностто на БАН е толкова ниска, сега неказвайте заради заплатите. Просто в частния сектор искат резултати, за това и от там идват резултати.

почивка тунис каза...

Заглавието е доста примамливо "Реформа по неволя" и нямаше как да пропусна да прочета тази статия и аз.Наистина е много полезна понякога работата по неволята, особено ако си свикнал да паразитираш. От новината, че БАН отново е представил доклад,според който заради намалената субсидия драстично са паднали заплатите хич не ми хареса и едва ли има човек на който би му допаднало тази новина. Така е...ако са спестили, защо са намалявали заплати и осигуровки и защо са карали хора да взимат отпуски и да работят на намалено работно време?Но в крайна сметка всеки гледа себе си. Статията е много приятна, като малка приказка, която в случая има не чак толкова лош финал.

почивка тунис каза...

В БАН нещата вървят бавно и тромаво, за това там не е най-доброто поприще за развитие на млади таланти. Работещите там пред пенсия ги разбирам, те нямат избор. Но младите не знам как изобщо отиват да работят там, при положение, че самата ти казваш, че в една частна фирма освен че плащат по-добре и материалната база е по-добра и обстановката като цяло. Определено съм съгласна, че реформите - съкращаването на заплатите и не наемането на нови хора са алогични неща. Просто някой си намира някакво извинение, за да прави каквото си иска...

доставка на алкохол каза...

Къде отиват тия много пари в БАН като има вицове за заплатите там?! Какви иновации като базата е стара. И не мога да повярвам, че частните фирми влагат по-малко средства, а изкарват повече иновации! Нещо някой не е пресметнал както трябва, няма логика...

маркови парфюми каза...

Тъжно е и то доста, че БАН е представил доклад, според който заради намалената субсидия драстично са паднали заплатите.Всички се питаме ако са спестили, защо бе нужно да се намаляват заплати и осигуровки и защо са карали хора да взимат отпуски и да работят на намалено работно време. Има какво да се работи за по-добри реформи.Надявам се, че са се осъзнали и за в бъдеще ще си имат едно на ум.Но наистина е интересен въпрос какво би избрал един учен дали би предпочел да работи в компания, на нормална заплата, извършвайки действия по изобретяване, да го наречем, каквото му е призванието или би предпочел да потъне в канцелариите на БАН.

счетоводни къщи София каза...

Постоянно се правят някакви реформи и все има недоволни от тях.Хубава статия.

доставка на мляко каза...

Аз също не съм убедена какво би избрал един "учен", което е малко относително понятие. Дали би предпочел да работи в компания, на нормална заплата, извършвайки действия по изобретяване, да го наречем, каквото му е призванието. Или би предпочел да потъне в канцелариите на БАН, да получава заплата под и около средната и да не е сигурен какво точно работи.Както добре пишеш.Статията ти е страхотна поздравления.Да видим този доклад на БАН според който заради намалената субсидия драстично са паднали заплатите. Дамо да кажем, че през миналата година по тази причина по собствено желание академията са напуснали над 500 души, което е много висока цифра.

туроператори каза...

Определено доста пари отиват в БАН, обаче малко иновации идват оттам. Малко пари отиват във фирмите, но повечето иновации са именно от тях. Всеки може да си избира на кой доклад да симпатизира, а който не иска сляпо да симпатизира, понеже по принцип не е редно, може просто да върже две и две и да си припомни историите около учените през последните година и половина, както добре пишете и в статията си. Блога е любопитен и интересен.Хваща важни теми от нашето общество.Хората не стига че само работят, но да почнеш да им взимат и от отпуската вече е неприятно.

дайвинг каза...

Благодаря за интересната тема,която хващате за тези неща трябва да се говори така е и съм съгласна със статията....'Заради намалените държавни пари и въпреки всичката олелия, че академията ще бъде унищожена, закрита, затрита и разчленена, се е наложило да направи първи стъпки към реформа. По неволя и с много оплаквания за съжаление. Така че приказката не е най-добрият аналог, защото в нея потърпевшите разбират, че неволята е хубаво нещо. В съвременната история поне засега още не го осъзнават." все някой трябва да започне с тези първи крачки към реформите за по-добро.

диабетични храни каза...

пишеш много добре , особено това...."неволята, те застанали на пътя (не е имало магистрали) и взели да викат "Невольооо, невольооо". И понеже никаква неволя не дошла, запретнали ръкави и си оправили каруцата. Полезна работа е неволята, особено ако си свикнал да паразитираш.:"все едно викаме тази неволя и тя с удоволствие идва към нас без да се притеснява. КАто че ли сме свикнали наистина с един начин на живот да се оплакваме и се да намираме някой виновен за нашите неуспехи и за това сме стигнали до тук.

Публикуване на коментар