петък, 13 ноември 2009 г.

Размисли за нАуката и техническия прогрес през феодализма


В деня, в който се разви поредният скандал по бъдещето на БАН (щото нито е първи, нито ще е последен), учените от НАСА откриха вода на Луната. Каква ирония, а?

Не че НАСА има много общо с БАН, но ето ви работеща структура.

Скоро слушах по радиото репортаж за един старозагорец (дано не бъркам града), който е направил екоавтомобил. И сега го викат в Европата, отива там да живее и да прави екоколи. Не са му отпуснали средства от държавата за разработката (въпреки че е кандидатствал). Но това не му е попречило, имал е желание - правил е наука.

Поредният изтекъл мозък, за който някой ще проплаче, че е напуснал държавата заради липса на възможност за реализация. А тези, които все пак получават пари, макар недостатъчно, и имат възможност за реализация, какво правят?

Правят икономически доклад до президента, най-пресен популярен пример. Който освен с някои скандални предложения беше интересен и с факта, че една глава с друга нямаше нищо общо. Сглобени накрая съставни части, писани от различни хора в различни кабинети. Повечето от БАН, не е ясно защо им е било трудно да го консултират помежду си.

Така очевидно работи академията, която в декларация опроверга твърденията, че се състои от феодални старци. Средната възраст била 53 години. Но три четвърти са администрация. Като броят секретарките, така излиза. Ако смятат само в ръководствата на институтите в БАН, Симеон Дянков ще се окаже прав.

Макар че възрастта всъщност няма значение.Има значение твърдението на финансовия министър, че това е сталинистка структура.

В началото на годината председателят на БАН пренебрегна устава на академията и изтегли избора на свой наследник с няколко месеца по-рано. В резултат на последвалата съпротива акад. Иван Юхновски се яви сам срещу себе си и спечели с голямо мнозинство четвърти пореден мандат. Такъв избор на кои времена напомня?

Същият случай между другото стана известен и заради годините на Юхновски, които по закон и по устав не му позволяваха да се кандидатира отново на поста. Днес от БАН съобщиха, че в академията работят 500 – 600 души на пенсионна възраст, но нямало пари за освобождаването им (?!) А ако това се случи, ще бъде отворено място за може би три пъти по-малко, но и три пъти по-ентусиазирани млади хора.

Впрочем при редките протести за повече пари за наука, да сте видяли някой мастит академичен ръководител по улиците? Аз не си спомням такова нещо.

Снимка.

1 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Ситуацията май се свежда до познатото: "Хвани едните, та удари другите."

Публикуване на коментар