неделя, 9 август 2009 г.

Нещо като нищо на света

Докато земеделският министър убиваше пъдпъдъци край Балчик, петимата убийци на Чората получиха подкрепа от полицаите в Благоевград. Убийците не са нарочени, те са признати за виновни от съда, а полицаите според призванието си би трябвало да са на страната на жертвата, а не на престъпника. Дори жертвата също да е била бъдещ подсъдим.

Подсъдимият Горсов пък получи присъда равна на присъдата на полуубиеца на дъщеря му и убиец на гаджето й - Стависки. Как един убиец получава условна двугодишна присъда, а друг убиец ефективна осемнайсетгодишна е въпрос, над който сигурно и самият Горсов е умувал над ротативките или при тегленето на пари от сметките на дъщеря си. Да, от сметките на дъщеря си, напомням, че е осъден, ако някой още е склонен да му съчувства, само защото е изстрадал баща.

А аз почти се разплаках, като разбрах, че бившият главен секретар на парламента не ползвал отпуска през изминалите 5 години. Може би именно натрупаната преумора е изкривила разбирането за благоприличие у Огнян Аврамов, защото иначе не си обяснявам как може да е обвинен в систематично крадене от Народното събрание, а да иска обезщетение, понеже е крал без да почива ...

Но не мога с липса на почивка да си обясня поведението на едно „предприятие“ към екоминистерството, което се оказа, че е финансирало с 1 милион нещо като щранга на бабата на Джевдет Чакъров в еди кое си асеновградско село. Примерно. След като отчетите на ПУДООС станаха публични се оказа, че хората не само не са се преработили, но и са прекалили с почивките. Например за миналата година пише, че са проведени две заседания на Управителния съвет, докато в правилника за дейността му пише да заседава минимум 4 пъти годишно. За сметка на това е изхарчило около 135 хил. лв. за разходки по конференции и семинари, като не знам това включва ли командировъчни, пътни и СПА или не включва.

Нямам представа и какво влиза в една заменена гора, като тези от сделките на Държавната агенция по горите, и която по държавна оценка струва между 50 ст. и 15 лв. декара. Това на практика означава, че мога да заменя двулевова саксия земя от 60 кв. см. за в най-лошия случай около два декара. Смятам това за напълно достатъчно място със спокойствие и чист въздух, където да речем мога да медитирам, докато проумея как стават всички тия работи.

И понеже нищо няма да проумея, май все пак ще си отида на море и ще проведа следния експеримент: Ще изгоря на слънцето, което когато е силно със сигурност може да мине за бедствие, и после ще поискам премиерът да ми покрие щетите по лечението. Що не, с какво съм по-долу от Шабла и Добрич?! И аз нямам застраховка, следователно имам право на малко чужди данъци.

...

5 коментара:

mapto каза...

Малко объркано, но накак си точно и описателно.

voxy каза...

не си права за полицаите, всички знаят каква е причината да са толкова високи присъдите, ако бяха пребили до смърт някой мангал щяха да им лепнат най-много по 2-3 години, не може да привеждаш като причината решението на бг съда, при липсата на какъвто и да е авторитет в тоя съд

Petya каза...

Оф ами незнам дали някой му е ясно как стават тея работи.

Филипа каза...

Въпреки авторитета на съда, това е легитимната присъда, а не това, което аз и ти смятаме за правилно. И за кои полицаи говориш - за осъдените или за тези, които протестират срещу присъдите? Щото проблемът е в тях, а не в това, дали трябвало да са 18 или 2 години...
По-скоро очаквах критика за Аврамов, когото съм поосъдила без доказателства :)

Lynn's nest каза...

полицаите не са на страната на жертвата или престъпника, защото дали жертвата е жертва и престъпникът - престъпник, се установява по-късно в съда. полицаите са, или би трябвало да бъдат, безпристрастни.
аз също бих защитила свои колеги, ако смятям присъдата за несъотносима към престъплението.
решенията на съда трябва да се спазват, но не виждам нищо осъдително в изразяването на гражданска позиция по въпроса, коректни ли са, или не.

Публикуване на коментар