понеделник, 31 август 2009 г.

Хаотични черноморски закономерности

Истинският хотел има много кули, дори знаменца, собствен герб, а може би и принцеси. Някъде в средната част на Черноморието скоро ще се появи най-автентичният според мен замък, който тази година беше още на етап строеж, но стените вече са опасани с виещи се растения като в средновековна британска мистика. Сигурно и духове ще има.

Ако случайно хотелите приличат на обикновени панелки, то задължително са ярко розови или бебешко сини. Те почти винаги съдържат в името си Sun (Sunny Beach, Sunny Fort, Sunset, Sunrise) или са романтични: St. Valentine, Magnolia, разбира се най-доброто попадение е Casablanca. Често межу два хотела няма място за трети и затова се строи едно връз друго. Така гостите могат в синхрон с наименованията да си разменят целувки през балконите на две съседни кутийки. Някъде между простряните хавлии.

Хавлии с голи мацки, Барби (облечена) и Ферари се продават точно до боядисаните морски звезди, които са върху поясите под дюшеците зад рафта с рапаните, но пред подаръчните комплекти от пемза и шампоан с розово масло. Всичко това се редува с гигантски неонови надписи Casino и Bar de Lux, понякога с дървени табели „Българи“, което е сигурен знак, че вътре свири или гръцка, или сръбска музика, но пък има живи американски омари (с етикетче от щата), а иновационната рецепта за цариградски кюфтета е с ориз.

Обитателите на еклектичния тюрлюгювеч са руси германци и невинаги руси руснаци, примесени с мургави къси вратове, но всичките им женски си слагат колана на неподходящите за възрастта минижупи под шкембетата. Работещите се познават по това, че имат минижупи, но нямат шкембета. И са мургави, но не бързат, ами гледат лошо ускорените походки на подминаващите обедното им меню заради функцията All Inclusive на китката си. Клиентите обаче направо ги вбесяват, защото ги разсейват от лошото гледане, карат ги да помнят поръчки и да се разхождат.

Разходките до близките скали или устието на отходна тръба са опции при желание за плажуване, ако държите да не плащате за чадър и шезлонг, понеже си имате свои. Третият вариант е свободната зона, която не е препоръчителна, ако три месеца преди морето не сте тренирали стоене на един крак на смени. Извинението при настъпване на чужда глава там все пак е препоръчително.

Препоръчително е също при плуване бруст, крол или бътърфлай да се дава предимство на моторниците. Те не винаги навлизат при къпещите се, но туристите задължително влизат в отделената за джетове и водни колела ивица. Най-празно е.

Доста по-празно е на някои диви ивици, които още бягат от термина „концесия“. Концесия означава, че няма чадъри, шезлонги, но и спасители. Освен това няма и кой да чисти, но посетителите на неконцесионирани плажове обикновено сами го правят след себе си. Това се забелязва чудесно, ако се разгледат близките пещери, долчинки или скритите места между дюните, където са се заформили скромни сметища. От нерегламентираните.

А по регламент Черно море си остава топло и не толкова солено. Ако човек стои само с глава под водата, всичко е прекрасно.

...

2 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Затова ходя аз на планина. И колкото се може по-нависоко. Че то в ниското и там вече е като по Черно море.

Petya каза...

мда....к'во да кажа.Освен дълбоко да въздъхна....само се сещам нещо,което да споделя.В момента съм в Германия и имам някакви наблюдения върху начина на живот и навиците на хората.Голяма част от населението са големи мърльовци.Просто нещата така са организирани,че има кой да чисти след тях.

Публикуване на коментар