вторник, 5 януари 2010 г.

Сигурност ли?

Измислих нов виц.

Старата му версия гласи, че за смяната на една крушка са необходими петима полицаи: един да държи крушката и четирима да въртят масата, на която е стъпил.

Моята версия е, че са необходими поне 12. Петима за развиването, петима за завиването и по един на всяка група, който да е говорител пред медиите. За да знаят хората, колко е трудна смяната на крушка и как са необходими още и още ресурси.

От началото на мандата на новото правителство полицейската тематика е на преден план. Първо нямаха кубинки, после нямаха патрони, след това нямаха правомощия и се откри нуждата от нови структури, примерно общинска полиция, последно се оказа, че твърде широките граждански права им пречат и беше възродена идеята за безконтролно следене.

Въпрос: ако имате пред себе си чинийка с бонбон, за чието изяждане ви трябва съдебно разрешение, но ако го нямате, никой няма и да пита за бонбона, какво ще направите?

Та новата линия на оплакване е недостигът на кадри. Значи в София не стигат 800 ченгета. Моля? Това да не е някое затънтено село, където никой не иска да живее и работи? Според мен не ченгетата са малко, а щатовете са много.

Преди по-малко от година бившият вътрешен министър Михаил Миков съобщи, че в системата на сигурността работят 60 000 души.

За сравнение: в близката по брой на населението Австрия те са 32 хиляди, а в 80-милионна Германия към вътрешното министерство са заети малко над 50 000 души, от тях полицаите са 40 000. Сметките си ги направете сами.

Значи внушението е: За да си получим сигурността, която държавата ни дължи, полицаите трябва да имат:

- здрави кубинки
- бойни патрони
- безпрепятствен достъп до личния ни живот
- по още едно „добро същество“ до себе си

С други думи от пет месеца се налага тезата, че защитата на гражданите минава през увеличаване на полицейщината. Вие повярвахте ли на това? Как не.

Снимка.

7 коментара:

Някой каза...

Да не забравяме, че трябва да се разреши на МВР да следи Интернета нон-стоп. Затова са им нужни 800 ИТ-специалисти.

Петко Ковачев каза...

О не. За ИТ-тата тепърва ще отварят щатове...

Bla каза...

Само Гестапо ше ни оправи нас. (Да бе, да.)

Филипа каза...

@ Bla,
това за Гестапо е типичен пример за извратено разбиране за демокрация. Не знам на шега ли си го написал :) но много хора в отчаянието си точно това искат.

Анонимен каза...

Нужен е още един полицай който да дебне да не дойде тока!

Анонимен каза...

Защо винаги даваме за пример държави като Германия и искаме да има ред като при тях,и защо като сме в Германия сме тихи и кротки и гледками в очите техните полицаи,а у нас всеки опит да се въведе някакъв ред,се посреща на нож и с вой,че се нарушават сумалък човешки права.И аз не одобрявам днешните полицаи,но ще им дам време (малко време),за да се уверя,че от това,което те правят,аз живея по спокойно и по-сигурно.

Анонимен каза...

Българите сме много странна `порода` хора значи. Всички говорят и захвалят европейците за реда в страните им и сторгите закони възпиращи всякакъв вид нарушения и престъпления. Много се изговори и писа как и ние трябва да сме като тях, но ето че когато дойде време да се вземат мерки и да се направи нещо по въпроса започнаха сума ти люде да оплюват в блоговете си управниците и полицията, че виждаш ли ти са им били нарушени човешките права.
Да има нещо вярно, но това е начина да се постигне този ред - с полицейщина и здрави закони и съдебна система. Не всички хора са цивилизовани и културни в EU или US, но благодарение на `драконовите` мерки и солените глоби им се налага да бъдат.
В US както знаеме действат 3 служби за да се спазта законите и реда - ФБР, полиция и тайните служби. И принципа и абсолютно същия като този, който се нала и у нас. Явно обаче вие знаете повече от тях и смятате, че сте по-запознати със законите и механизмите. Ами чудя се защо ли не са ви потърсили все още за съвет :)))

Публикуване на коментар