вторник, 21 септември 2010 г.

Тая дума да я забранят

В „Програма на правителството на европейското развитие“, която ГЕРБ представи по повод 100-те дни от управлението си, думата „реформа“ фигурира 28 пъти. Всъщност ако някой реши да си я припомни, няма начин да не види разликата между зададената посока и това, което се случва година по-късно. Например като цел №1 е записано поддържането на балансирани бюджети. Но както и да е, мисълта ми беше за реформите.

Защото след като даде на заден за здравната, сега същото се случва и с образователната, и с пенсионната, а реформата в съдебната система е зациклила на документ с пожелателен характер, озаглавен като „стратегия“.

Вярно е, че има още три години, но вече има и характерно поведение, което не е много праволинейно. И както е тръгнало това ще е просто поредното правителство, което ще изчерпи „структурните реформи“ с чопване на някои законови текстове тук – там, с които да забърка още по-голяма каша в системата. Най-малко отлагането няма да е за кратко. Следващата година има местни и президентски избори. Времето не е удобно за ядосване на обществото. За да не се подвеждат и следващи правителства да обещават неизпълнимото, най-добре е думата „реформа“ да я забранят. Че някои хора преди време им повярваха.

Снимка: Монитор

0 коментара:

Публикуване на коментар