събота, 21 май 2011 г.

Извиних се вместо вас. Не ми благодарете.

Гербер. Това купихме с дъщеря ми. Не че има значение. Занесохме го на Баня бъшъ и го закачихме на оградата при другите цветя. По пътя й обясних, че цветето не е за нея, че ще го сложим на едно място, където са били хора вчера. Обясних й, че хората не трябва да се бият, каквито и да са. Като стигнахме, й обясних че това е джамия и то е същото като църква, просто изглежда различно. Не знам какво разбра от всичко, но пак ще обяснявам, отново и отново. За да не порасне като онези копеленца.

Там имаше един човечец от джамията. Той се зарадва, усмихна се, имаше кротки очи. Каза „Сладката тя, малка“, защото Ники носеше цветето. А аз му се извиних и казах, „Дано да не стават повече такива работи“. Той каза „Дай Боже“. Не каза „Дай Аллах“, нали. Дори.

Беше почти нереално в обедното слънце, почивния тих ден и цветята. И на фона на вчерашната случка и всички дебили, които успях да срещна из форумите и социалните мрежи за тези кратки часове. Извиних се заради вас, копеленца. Не всички сме такива. 

40 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Явор Ялъчков каза...

Чудесен текст! Най-важното, което трябва да се каже, в няколко изречения.

Ангел Грънчаров каза...

И мен ме трогна този хубав текст с напълно вярна теза! Ще си позволя да го препубликувам в своя блог, с линк нататук, разбира се, та да стигне до повече хора, в това число и до читателите на книжното издание в-к ГРАЖДАНИНЪ. Ако имаше повече българи с богата чувствителност (човечност) като автора на горния текст, България сега щеше да е съвсем друга, много по-близка до мечтаната...

Анонимен каза...

Ники няма как да стане като тях и без пространни обяснения. Достатъчно е нормално възпитание. Родителите на приматите пред джамията са хора, за които думички като "чифут", "педал", "путка", "рязана пишка", "циганьор" служат за описание на света или по-скоро за разграничаване от него.
Подобни гадове изпълзяват изпод камъните във времена на криза и немотия, защото се хранят с неграмотност, отчаяние и страх. Няма просперираща държава, където крайно-десните (и крайно-левите) да не срещат обществен отпор. Виждал съм демонстрация на немските им колеги - изправиха се пред контрадемонстрация, по-голяма от тяхната и бяха "охранявани" от няколко десетки въоръжени полицаи. Иначе същите муцуни, същите одежди, та и същите лозунги - очевидно нашите не страдат от излишъци на фантазия. Профилът на редовия десен екстремист според немските институции е човек от гранична група, с нисък образователен ценз, с противообществени прояви още като малолетен и непълнолетен (по този признак ги вербуват) и в повечето случаи с проблеми в семейството.
Инициативата с цветята е наистина хубава. Само че цветята бяха малко. Защото има много като мен, които вече са извън България и много, много непукизъм. Реакцията на полицията и държавата няма да я коментирам. Ако ще още утре да ни направят пълноправна членка на ЕС, все ще бъдем на един Ориент-експрес разстояние от Европа.

mapto каза...

Аллах е арабската дума за Бог (http://bg.wikipedia.org/wiki/Аллах). Християните там също наричат Бог Аллах.

Светльо каза...

Мен нещо друго ме притеснява... Вярно - има и добри и сърдечни турци, има добри и сърдечни българи... Опасявам се, че ние, българите, с нашата толерантност започваме да забравяме историята си... И някак си преставаме да я ценим, преставаме да осъзнаваме, че 500 години нашите предци са били под турско робство.

В този ред на мисли епитети като "копеленца" са повече от некултурни...

Веселин Нанев каза...

А как разбрахте,вие какви сте.Аз съм на 40 години роден в България.Българин по лична карта и по убеждения,но не съм сигурен че съм Българин.Нито вярвам на тези дето викат аз съм циганин,турчин или еди какъв си.Прочетете историята и ми кажете как разбрахте какъв сте.А вероизповеданието е друга бира и за това на всичко отгоре съм атеист , но това не ми пречи да уважавам храмовете. Без значение какви са това са места за покой и размишления върху самите себе си. А религията в всичките си форми е проповядвала и насилие.Един вид в миналото да държи масите в подчинение ,нещо което правят в момента парите ,а новите църкви се казват банки.
А политиците са ви като проповедници .Да са ви честити.А за Ахмет БОГан и Болен Сидеров нямам думи .Не вярвах че в 21 век ще има толкова прости хора ,които да бъдат така лесно маниполирани на етническа или без значение каква основа.Да добавя,че съм и безпартиен, защото не е ли все едно дали си в секта или в партия интересите им са еднакви лека разлика в методите.Събудете се хора.

Боян Юруков каза...

Благодаря!

Анонимен каза...

"не всички сме като вас"- каза тя "..копеленца.."

Анонимен каза...

"Като стигнахме, й обясних че това е джамия и то е същото като църква, просто изглежда различно."
Само се чудя дали и мюсулманите обясняват това на децата си за църквите и дали ги водят да слагат цветя на мястото където вчера е бил заклан поредния християнин само заради вярата си!?!

Анонимен каза...

И аз ти благодаря !
Не всички сме такива.

Severen Lom каза...

Браво! Бъди жива и здрава! А на всички копелета ще кажа: Агресията е вашия страх! Страхливците не могат да контролират собствените си демони и си го изкарват на другите! Да живее България! Вечна и силна!

Анонимен каза...

Поредната манипулация! Най вероятно - чифутска!
Копеленца и т.н.
"не всички сме като вас"- каза тя "..копеленца.."....

Анонимен каза...

Поздравявам ви... Това е достойната реакция на българския народ. Шокирана съм и щастлива, че има признаци на гражданско общество, а не очаквах точно в това трудно време. Щастлива съм, че хората поддържат мира и се стремят към него. Нека е така и в бъдеще.

Иван Бедров каза...

Браво! Радвам се, че познавам такива хора!

Анонимен каза...

"... Не ще да бъде така в наша България, както е в Турско сега... Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!... Ний не гоним турският народ, ни вярата му, а царят и неговите закони (с една дума – турското правителство), което варварски владее не само нас, но и самият турчин.
... В Българско не ще има цар, а “народно управление” и “всекиму своето”. Секи ще си служи по вярата и законно, ще се съди както българинът, така и турчинът и пр. “Свобода и чиста република”." В. Левски

п.с. А между другото, не всички мюсюлмани в България са турци...

Браво за поста, Филипа!

Анонимен каза...

До вчера са изнасилвали баба ти,
днес строят джамии, учат на радикален ислям и ни викат гяури,
а утре... е, това зависи от нас.

Пък вие слагайте вазелин, докато ви опъват турците. Щом ви харесва.

С години никой нищо не прави, за да се спре турцизирането на България.

Срам ме е от теб. Но и ти не ми благодари. Не съм ходил да ги бия, но се чувствам засегнат от изказването ти. Въпреки това, няма да те нарека "копеленце". Ти си просто национален предател.

Вергиния Янчева каза...

Дано има повече хора, като теб...
Не, като човека с пост над мен, с изкривено чувство за национализъм...
Важно е човек първо да избере да е Човек, а чак след това - националната си принадлежност.
Понеже и двете са въпрос на избор.

Анонимен каза...

На вас лично някой мюсюлманин направил ли вие нещо лошо? На мен, не. И ми е неудобно заради нечии болни амбиций да страдат невинни.

Филипа каза...

Поради проблем с blogger нямаше как да отговарям досега. Така че сега накуп и накратко.

Тези, които обясняват, че това е срещу ДПС, да ми обяснят, защо правят митинг пред храм, а не на Стамболийски 45 пред централата на партията.

По повод съветите, че трябва да мразя цял етнос и народ, защото имало 500 г. робство, да ми кажат какво точно е общото между онези и тези хора и да си помислят, дали пък няма общо има между тяхната омраза днес и и това, което се е случвало допреди сто години. Същата работа.

За възмущенията за думата "копеленца" - най-меката, която се сетих е.

@ Вергиния - именно изкривено чувство за национализъм е всичко това. Той и Хитлер е искал просто чиста държава и чиста раса.

Толкова. И със здраве

Анонимен каза...

Trognat sum ot tova koeto e pisala G-a Filipa RADİONOVA... Bez da iskam proplakah makar da sum muz na 47 godini... Spomnih si za perioda prez 1984-1989 tezki vremena bqha za nas Bulgarskite Grazdani ot Turski Proizhod. Zeli 5 Godini ob6to li6avane ot svoboda (Sledstvie, Zatvor, İnternirane) ZA6TO...??? Samo za6toto ne iskah da mi bude smeneno Li4noto mi Tursko ime s Bulgarsko... V razrez s Konstituzionite i Mezdunarodnite mi Prava... Mnogo e lesno da se manipulira naroda navsqkude ot strana na Durzavnata Ma6ina... S hubavi BULGARİ se sre6nah v selo Ostrov Vra4ansko kudeto bqh İNTERNİRAN... Blagodarenie na tqh makar i malko BOLKATA mi olekna... Posle uz vsi4ko se poopravi sega pak PROVOKAZİJİ ot privurzenizi na ATAKA... Zalki hora sa vsi4ki nezavisimo dali sa Bulgari ili Turzi koito NASAZDAT OMRAZA mezdu Bulgarskite Grazdani... Spored men nqma nikakva razlika mezdu Volen SİDEROV i Ahmet DOGAN... Moeto pozelanie e RAZYMUT da NADELEE... Spored men ne vazno dali sme Bulgari, Turzi, Pomazi ili pro4ije... Po vazno e dali sme HORA i DOSTOJNİ Grazdani na R.BG...

Анонимен каза...

Аллаху акбар!

Deuce каза...

Толкова християнско... като петстотин години са ни били по едната буза, ние не сме давали другата. Бори ли сме се, въставали сме, живели сме. Сега не само даваме другата буза, а направо разтваряме бузите... Занесете още един гербер... Умилението напира в мен! Да похвалим джамиите, които дънят прекрасната си проповед от минаретата си, независимо, че повечето хора наоколо не искат да я чуват. Но нямат избор... Ще я слушат. Това е толерантно. Не е като новините на турски, които можеш да изключиш... Но ще потърпим... мнозинството ще потърпи за да може малцинството да си извърши ритуалите.
Е, г-жо Радионова, и ние не сме като Вас. Ние таим омраза и не се срамуваме от нея, защото знаем, че е оправдана. Вас Ви е страх от нас, защото сме по-силни. Защото, въпреки че не сме много, сме обединени и активни. А обединени и активни хора са тези, които са ни избавили от вековно робство. Такива ще ни трябват и в бъдеще... Не сте ли съгласна?

Анонимен каза...

Не мога да разбера кому са нужни тези мелодрами... Цветя, извинения... И две сълзи ако пуснем - още по-добре. Извинява се този, който се чувства виновен. Аз нямам проблем с това. Позитивна е цялата работа, но е абсолютно безсмислена.

Динка каза...

И аз на свой ред да благодаря! Първо за постъпката, второ за текста и не на последно място - за това, че има хора, възпитаващи децата си по този начин.

Истински се надявам най-накрая да осъзнаем, че няма разлика между това дали вярваш в Шива, Кали, Аллах, Бог, Буда или във Феята на зъбките, Великденския заек, Таласъма в мазето, съдържанието на месо в сандвич от Макдонълдс или Генетиката. Всеки има право да вярва в каквото си иска. В България това е написано и в Конституцията ни.

Точно по тази причина ми се иска да помоля всички празноглави, необразовани и биещи се в гърдите пишман-патриоти да си сменят личните лекари при първа възможност.

Анонимен каза...

(Същия Анинимен от по-горния коментар)

Ебаси... Когато на мен ми разбиха главата с паве - това някакси не беше обществено интересно... И на никой не му хрумна да пише петиции.

Грозна картинка беше това пред джамията, но надуването на балони покрай този случай вече заприличва на фарс.

Не разбирате ли, че точно това е целта им - и те много добре си я постигнаха. Не става въпроас за никаква джамия и за никакъв национализъм. Те играят по друга свирка, а вие по тяхната. Никога не става въпрос за това за което става въпрос...

Единствената роля на партия "Атака" е да оказва неформална подкрепа на правителството на малцинството (тъй като не са надежден коалиционен партньор)

Всички тия цветя, извинения и прочее са много мили, но... Тъпотии като в американски филм...

Заеби...

Бъдете здрави :)

Анонимен каза...

Манипулативно и невярно! Деца, умиление, ах недей! ВЖ. http://www.forumat-bg.com/politika/1255-za-bozhestvata-i-bogopoklonnitzite

Анонимен каза...

Браво!

Тимур и неговите командоси каза...

Много добре написано, но се страхувам, че не разбирате - това беше театър. "Атака" е създадена и се издържа от Ахмед Доган, който я ползва, за да държи в подчинение българските турци. Ако спре парите, Сидеров ще умре от глад.
това беше и голямата договорка - Доган се "изтърва" и осигури победата на ГЕРБ, а после му даде протежето си за осигуряване на мнозинство. И Бойко целуна ръка и прие.
Така че това с джамията беше просто един евтин театър, на който хората повярваха.С това не искам да омаловажа нечии чувства, но нещата трябва да се приемат такива, каквито са. Време ни е да пораснем.
С най добри чувства:
Тимур и неговите командоси (ако сбъркам нещо в ппрофила си)

Филипа каза...

Безспорно е театър и ако говорим за политика Доган е много по-вреден за мюсюлманите, отколкото Атака. Но такива грозни прийоми просто не може да се допускат. И не може премиерът да приказва празни приказки, а прокуратурата да се чуди една седмица какво точно да прави. Защото има ясен виновник, който си клони към престъпник и това, че вероятно е нечия марионетка, не го променя.
Иначе чисто човешки - тези хора са в менгеме в случая и не заслужават да получават това, понеже някой си е за Атака, а друг за ДПС. Впрочем това, че реагирах емоционално тогава, не променя факта, че мога и да разсъждавам :) понякога :)

Анонимен каза...

Много ми е тъжно, след този истински текст да чета такива повърхностни коментари... Къде ли щяхме да сме сега ако всички вие с толкова излишна енергия я впрегнете в работа... макар и в своя полза, а в тази връзка и в ползва на всички ни... Да пиеш бира, да носиш черни дрехи и кубинки,знаме е много лесно, лесно е и да се биеш, и да ти разбият главата, и да те "наръгат" с нож... Трудно е да учиш, да работиш,да се посветиш на детето си, да го научиш да уважава другите, за да не загуби своето самоуважение както всички, които си позволиха да громят и бият... позор! срамувам се от вас! Копеленцата са на всякъде и с различна вяра, за жалост, спасение няма от тях (връщам се от Виена, където синегогата е с постоянна охрана)

Анонимен каза...

"Лесно е да ти разбият главата..."

Е извинявай пич!
Извинявай, че не позволих на малоумниците, които ме нападнаха да ми вземат колелото. Точно от работа се връщах. Но... както и да е. Вече казах, че не съм обществено интересен.
Недей да делиш хората на две. Добрите/Лошите ; Работещите/Биещите се ; Пиещите бира/Непиещите такава и пр. Повърхностно е. Мненията също не са две.

Срамувам се единствено от моите грешки. И от нищо друго.

Анонимен каза...

Sramuvam se ot vas. Ne mi blagodarete.
Sledva6toto cvete go zanesete na pametnika na "tolerantnite" terroristi vzrivili vagona za maiki s deca (tova e realen pametnik).

Анонимен каза...

"Извиних се заради вас, копеленца. Не всички сме такива. "
Защо хора, които са против станалото трябва да се извиняват зареди другите, които го правят?
Защо всички медии започнаха да разправят , че политиците били неадекватни при случилото се, а те включително и ангажираните, участващи, заподозрени и неучастващи, си бяха много адекватни.
Защо медиите се скъсват да говорят че всички бълтари не са такива, а НЕ ГОВОРЯТ ЧЕ ДОРИ ВСИЧКИ ОТ АТАКА НЕ СА ТАКИВА?
Защо нито едно медия не отиде по далеч в предположенията си, кой и защо има полза от това? (спрягат само Атака и ДПС)
Защо толкова загрижените за европейския имидж на България медии интерпретират и кометнтират станалото с такава стръв и ПО ТАКЪВ НАЧИН, че в Европа да останат с впечатление, че тук е вече като в Югославия или Ливан?
......
Благодаря за написаното и за мненията. Симеон

Анонимен каза...

Понеже много мозъчни гънки тук се изказват - като Светльо и други анонимни, за това каква била инвазията на турците и как бавно ни превземат. Че кой е виновен бе??? ВИЕ сте виновни. Защо масовоне отидете и не се заселите в родопите, ами киснете в работно време по форумите? Защо не хванете мотиките и не отидете вие да отглеждате тютюн??? Кой ви е виновен???? Ако не са турците, щяхме да се продадем на друг!!! Хората си продадоха къщите за по 2-3 хил. лева и безценна земя продават, за нещастни стотинки и за да си купят плазмен телевизор. СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ е АТАКА, както ме е срам и от моите български сънародници. Кисинджър е казал: "По омразата се познава мързеливия и болен дух." Замислете се. Какво вие сте направили за родината си и тогава се занимавайте с псевдно инвазията. А миналото нека остане в учебниците и да си изваядим поуките. Аз мисля, че само турците са си извадили поуките, защото от съвременен турчин лошо не съм видял и не съм бил нагрубен, обран и напсуван, докато от съвременни българи това ми се случва непрекъснато. АМИН Поздрави - Петър

3DVU.shop каза...

Много шум за нищо... Хубав текст - хубави мисли, много безмислени коментари. Волен явно постигна целта си - цяла България сега него гледа, за съжаление!

Анонимен каза...

Hepimiz adına özür diledim. Bana teşekkür etmeyin.

Kızım ile bir çiçek aldım. Mühim değil. Banyo Basha camiiğne geldik ve çitte asılı diğer çiçeklerin yanına çiçeğimizi astık.. Yol boyünca kızıma çiçeğin onun için olmadığını anlattım.Ona burada dün bir kavga olduğunu ve kavga etmenin kötü olduğnu anlattım. Oraya vardığımızda burasının bir cami olduğnu ,burasının kilise gibi bir yer olduğunu yalnızca farklı göründüğnü anlattım.Anlattıklarımı anladığından emin değilin ancak bunları tekrar anlatacağın ona.ki bunları yapanlar gibi olmasın büyüyünce .



Caminin avlusunda bir adam vardı. O memnun oldu ve gülümsedi, gözlerinde bir eziklik vardı. Dedi, "Ne tatlı bir kız , Nikki bir çiçek tutuyordu çünkü. Ve ben herkes adına özür diledim ve bir daha böyle şeyler olmasın dedim. Tanrı korusun dedi.allah korusun bile demedi.



Sanki hiçbir şey gerçek değildi ne oğlen güneşi çiçek ben ve kızım.Ve sanki bu durumuz sosyal paylaşım sitelerindeki akıllı okumuş ,insanların attığı nutukların gölgesinde kaldı.

Filipa RadiOnova Mays 21, 2011, Cumartesi SOFYA

-------------------------------------

Önce bayan Radionovadan izin almadan bu yazıyı tercume edip yayınladığım için özür dilerim .Niyetim böyle insanların var oldğunu sizlerle paylaşmaktı.İSMAİL YILMAZ

Анонимен каза...

Добре, няма.

Никс каза...

Толерантността е най-голямото лицемерие!

Първосигналните идиоти от АТАКА са виновни, но не са по-малко виновни и мюсюлманите, въоръжени на мирната си молитва, както се вижда от видеото, са доста враждебни. Другите виновни са от общината, които не са забранили уредбите, понеже, дори в Бахрейн джамиите нямат озвучаване.

Относно насилието: За пример мога да дам следното: Вижте кадрите от нападението на ВМРПО над християнската секта - свидетели на ЙЕхова. Не удариха никой, само браниха с тела вратата, за да не влезнат тия ултраси вътре.

Но за това кой остави цветя, лицемери?

Има ГОЛЯМА разлика между християни и мюсюлмани.

Третото е СТРАХЪТ. Предполагам, че авторката на тази статия, може би подсъзнателно, но ние се страхуваме от исляма. От тези крайни фанатици, за това така им поднесохме цветя. Не за друго.

Което вече е лошо.

А много от тези мюсюлмани са поколения помюсюлманчени българи, кръв от кръвта ни, кост от костите ни. Просто с добра политика, образование в тези изкуствено отцепени райони в БГ, спокойно децата на тези крайни хора сами ще изберат Българското.

Поздрав.

Новините от Банско каза...

Много добра статия. Поздравления.

Публикуване на коментар