четвъртък, 29 октомври 2009 г.

300 или историята на д-р Данийка


Един ден, преди две години, щях да родя в НОИ. Наистина. Редих се навръх термин в 40 градусова юлска жега на едни опашки и се молех на някакви хора да ми обяснят, какъв ми е проблемът с майчинството. Хората вдигаха рамене, питаха се един друг и един на друг си вдигаха рамене. Оказа се, че проблемът е банален. И че тези хора в НОИ просто трети месец не си бяха научили новата наредба за отношенията с НАП. Тези хора се казват „чиновници“. Това не е длъжност или месторабота. Това е манталитет.

Датата беше 30-и. И беше толкова епична, колкото и оная битка на спартанците и персийците от филма 300. А 300 са дните невзет отпуск на чиновник в земеделското министерство. Случаят бил масов, казва Бойко Борисов. Той искал да уволни чиновника, но като сметнал колко трябва да му плати – на него и на всички като него – нещо се разколебал. Министър Найденов намеква, че може да е по-изгодно да задържат излишните служители, вместо да им плащат обезщетенията.

Според тази версия дългогодишната битка на властта с раздутата администрация влиза в Параграф 22. Съкращаването на щатове за спестяване на разходи се превръща в съкращаване на щатове с увеличаване на разходите (или поне краткосрочно), значи чиновниците да останат. И разходите с тях.

Прииска ми се и на мен да разполагам с привилегията три месеца да не знам какво работя и да имам толкова събрана отпуска. Не че нямам мъничко, но за 300 дни не трябва да почивам десетина - петнайсет години. Въобще. Това нещо не подлежи ли на проверка? Например колко болнични са си взели през лятото чиновниците или колко почивки са писани като командировки? Не им знам схемите.

Не може ли личната история на чиновниците да се окаже като тази на иначе симпатичната скатавка в Параграф 22 доктор Данийка. Който го е страх да лети, пишат го фиктивно в задължителните полети и когато самолетът му се разбива, всички го подминават като мъртвец. Защото на хартия е. Армията праща съболезнования на жена му, той ги опровергава в писмо, но армията настоява, че доктор Данийка е умрял. Пък да си жив умрял е кофти. Да не се е скатавал.

...

0 коментара:

Публикуване на коментар