петък, 16 октомври 2009 г.

Споразумението „Ела ме ритни“


„Просто шеметен фарс“, се казваше едно весело фентъзи на Зелазни и Шекли. Поредица от глупости и безумия, почитателите на жанра знаят.

Почти толкова зашеметяващо е и споразумението на ДСБ и СДС с ГЕРБ за кметските избори. Избирателят на първите две би трябвало да е разбрал следното през последните напрегнати седмици на партийни терзания:

Основната цел е победа над БСП и Жоро Кадиев. Въпреки че БСП и Жоро са си победени по презумпция, някой да има съмнение? Как може това да бъде лайтмотив, вместо да речем обединение за по-добро управление на столицата?

Ако има нещо обединяващо в цялата работа, това се предполага е фигурата на Йорданка Фандъкова. Но никой досега не е изтъкнал сериозен аргумент в подкрепа на тезата си. Е, ген. Атанасов днес каза, че основното й качество било почтеността.

Колко са честни и почтени ДСБ и СДС в подписите си, трябваше да стане ясно след поредица от словесни обяснения, че размяна на постове няма. А защо не? С други думи: Вие гласувайте за нас чрез Фандъкова, но ние нямаме механизми за контрол, освен скромен брой съветници в общинския съвет.

Може и да нямат контрол, но поне могат да оттеглят доверието си, когато решат. Застаналите зад споразумението избиратели няма да могат да оттеглят дадения глас. Така де, или наистина влизаш в съдружие с някого и носиш солидарна отговорност, или подкрепяш чисто формално.

Което можеше спокойно да стане на втори тур, както си е традицията. Но било много важно да няма балотаж, защото така щяло да бъде доказано нещо си. Примерно, че БСП е не просто бита, а пребита карта. Но ще покаже също и че ГЕРБ има хегемония на политическата сцена.

СДС и ДСБ нямало да потънат в тази хегемония, защото на централно ниво го играят полуопозиция. Освен това ще се явят самостоятелно на следващите кметски и президентски избори. Това било само някакъв частичен вот. А пък София е само някаква двумилонна столица на държавата.

Който не може да блъфира, не играе покер. Или избира принципна и последователна позиция, и обяснява ясно защо прави, това което прави, без да си смуче аргументите от ръкава. Или избира търговска линия и гарантира, че чрез хора в управлението ще защити интересите на избирателите си.

Снимка: в-к "Дневник"

1 коментара:

mapto каза...

Въпреки, че досега кампанията му е пасивна, Теодор Дечев се откроява като личност срещу марионетки. Може би Кадиев демонстрира мислене, но стои прекалено близо до Овчаров, за да получи доверие от активните избиратели.

Публикуване на коментар