вторник, 29 декември 2009 г.

Цикличност

Пак се срещаме. По същото време. Отново тук. Е, на отсрещния ъгъл, а косата ти е малко променена. Не се е променил блясъкът в очите ти.

Пак говорим. За същото, но с по-малко думи. Всичко е ясно.

Преглед на новините. Отново лоши закони, нерегламентиран лобизъм, руски интереси, простаци политици, корумпирани магистрати, нагли министри, съседите, президентът, хората, улиците, сградите.

Вечното усещане, че искащите и осъзнаващите са прекалено малко.

Веднъж ми разказаха една кръчмарска история. Поднесли на дамата три филета развалена риба. Дамата не била със запушен нос, веднага се оплакала и поискала нова порция. Тя съдържала две пресни филета и едно старо. Дамата се отчаяла от наглостта и заради нея преценила, че няма смисъл да се разправя, изяла двете и оставила третото. Но разбира се платила цялата порция

А какво да правим с теб, когато ни поднасят притоплен АЕЦ, наново подправен закон за подслушванията, поукрасен Южен Поток, доизкусурен Бургас-Александруполис, когато съдебната система си пише 6+ точно в пика на най-гнусния си скандал, когато депутатите си броят гаджетата и чиниите, вместо проектозаконите, когато едно червено беемве щеше да ме сгази заедно с детето в ръце, когато президентът убива защитени животни, но не носи срама си, носим го аз и ти.

Които се срещаме тук, на същото място, със същите теми, в различните години, леко променени, малко остарeли, може би поумнeли, може би оглупели ... Какво да правим? Ние с теб.

Казват, че жертвите на домашно насилие постепенно свиквали и дори се пристрастявали към него така, сякаш това е нишката, на която се крепи живота им. Значи прибира се мъжът и ако няма салата – пердах, ако има – пак пердах. За всеки случай. Лафът е, че тези жени винаги има какво да ядат – бой.

Каква трябва да бъде честотата на повторяемост, при която насилието започва да се приема с безчувственост и безкритичност?

10 коментара:

Анонимен каза...

Фил, страхотно е!
Браво

Сашо Миланов

Анонимен каза...

Много тъжно, и истинско... Наистина оставаш с чувството, че всичко е една машина, и каквото и да попадне в нея - дори и да е първокласен продукт, смесвайки се заедно с развалените, гноясали продукти - накрая излиза едно и също гнусно кюспе! Също като порцията с филетата...Как да покажем, че НЕ ИСКАМЕ развален продукт! Разчитахме на Европа, но май на нея не и е до нас! Рязва парите и повече не се занимава! Аз искам да мога, като видя едно говедо, дето прави непозволено, незаконно действие - да викна 1 представител на властта, и веднага да го санкционира. Е този представител на властта просто го няма! Като се почне от полицая на улицата, мине се през кварталния, и се стигне до президент, премиер, омбудсман /последния - с коктейлни функции основно/! Егати държавата!

Анонимен каза...

"малко остарЯли, може би поумнЯли, може би оглупЯли..."
Моля да ме извините, но тази повтаряща се грешка разваля впечатлението от хубавия текст.
Весели празници!
Нина Денева

Филипа каза...

да. поправям ги. благодаря :)

Анонимен каза...

Прощавайте, но не мога да се сдържа:
остарял - остарЕли, поумнял - поумнЕли, оглупял -оглупЕли (справка - проф. Владко Мурдаров). Филипа, не бързай да се съгласяваш с недоучени разбирачи. Написаното от теб е перфектно във всяко отношение. Поздравления!
Dian Lane

Анонимен каза...

Dian Lane, очевидно не сте прочели внимателно моята бележка и отговора на Филипа. След като посочих в кавичките, че написаното с Я е грешка, тя веднага поправи текста си, за което, разбира се, й благодаря.
Филипа, съжалявам, че не съобразих да ви пиша по ел. поща вместо да коментирам тук - така се измести темата на коментарите.
Честита Нова година!
Нина Денева

Филипа каза...

@Dian Lane
да, защото сте чели след като ги поправих :)
хубава година на всички

Петко Ковачев каза...

Ами ето какво правим - правим протести срещу ЗЕС, помагаме на хората за референдумите срещу Бургас - Александруполис, обясняваме на РВЕ защо не трябва да си дава партие на БГ-мафията и РВЕ се маха от АЕЦ-а... И още 1001 неща за да не допуснем тези простотии да се случат и при сегашното правителство, колкото и Бойко Борисов да е първосигнален безмозъчен самохвалко с претенции да е Мъжът на планетата, който единствен може да "преговаря" с Путин.

С президента е по-сложно, защото племето си иска някакъв "бащица", а пък аз например искам изобщо да я няма тази безсмислена институция в България.

Виж за червеното БМВ е страшно. Отдавна смятам, че ако в България имаше един либерален закон за носене на оръжие, някои такива герои щяха да са или по-внимателни зад волана, или мъртви. При самозащита. Но в сегашната ситуация...

Но иначе си много права за цикличността. Затова ето един линк - за някои от актуалните въпроси, по които се е изказал доста отдавна Роналд Рейгън: http://dogbg.net/index.php?sta=218&catid=2

Честита Новата и да сме живи и здрави, ще помръднем малко напред, в правилната посока... въпреки "онези".

Филипа каза...

Петко,
добре че те има теб и тези като теб! :)
Но за съжаление истината е, че повечето хора забравят, не помнят и три минути, както е вицът. Мъчна работа.

Анонимен каза...

Чета,гледам снимката Ви -да,Вие сте съвсем млад човек,личи си,с въображение и чувствителност. И ми става мъчно и тъжно,а е Нова година - нима и тя ще е поредната брънка в паяжината на това наше БГ-безвремие? И защо талантливите и способните са изтикани от посредствените и наглите? Защо? Защо? Все един и същ въпрос,чийто отговор всички знаем и всички подминаваме в очакване...На какво обаче? А животът на човека е един единствен,временен...Нещо,което ние,българите,май че въобще не усещаме...
И все пак,Филипа,желая Ви от сърце Топла и Здрава Нова година!
С поздрав от Париж: Димо Райков

Публикуване на коментар