вторник, 27 октомври 2009 г.

Голямото шоу на една риалити държава

Нали знаете. Нищо тук не е истинско. Прането на съседката ви не е мръсно, измийте си прозореца. Пак ли има пране? Еми, така е. Хората обичат да си показват долните гащи и скъсаните чорапи. Национална гордост е да висят по балконите и дворовете.

Нали знаете. В ДАНС работят хора. Знаете. Да не би да сте се притеснили, че ви подслушват телефона? И какво от това. Във вестниците ли го пише? Ама ви е гот от мисълта, нали! Да ви пише по вестниците. Я с рецепта за тиквеник, я с любовни съобщения, я с хули по децата.

Нали знаете. В ДАНС работят хора. И хора работят с ДАНС. Ама е гот, нали?! Да се дърлят по вестниците?! Да си пущат докладите в Интернет. Да четете за тайни заговори и секретни операции, СРС-та, драпания по върховете, неразкрити гей-разработки и документирани хетеро-заплахи? А-а-а!

Нали знаете. Секретната информация е такава, само докато не стане публично достояние. Да не сте си въобразявали, че ДАНС няма прани гащи и скъсани чорапи? Но щом искат да си ги показват хората, нека си ги показват.

Нали знаете. Винаги има продуцент на представлението.

Нали знаете. Неизбежно следват Голямата Уста и Малката Сестра. Всичко се дебатира, мултиплицира, преекспонира и накрая ... Прането си остава мръсно, съседката е доволна.

Нали знаете. Най-мръсните излизат винаги звезди и навсякъде се котират.

Нали знаете. Или може би се досещате. Че всичко това изобщо не е редно, защото разрушава принципите на функциониране на държавата? Защото няма смисъл от такива служби, ако всеки техен акт, е медиен. Защото техните вътрешни проблеми не се решават под прожекторите, не и по този профански начин.

Нали знаете. О, да. Тайничко знаете, че е по-добре да разрешите спора си вкъщи, вместо да излезете за публичен семеен скандал в кварталната градинка, фейсбук или по телевизията. Знаете, ама иначе е по-гот. И бихте го направили. Бихте излезли като ДАНС в градинката пред блока, нали?!

...

4 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Когато нещо започне зле... Тези негодници си показаха рогата още по времето на конкурса, който беше организиран преди създаването на тази служба. Още тогава стана ясно, че за да почнеш работа там, трябва да "снесеш" 50 000 лв.!

alvin каза...

На негативизма ти (в повечето постове) би му отивало по-малко метафори, символи и пируети.

Филипа каза...

Ще го приема като съвет, не като заяждане :) Може да пробвам и обратното - повече оптимизъм към метафорите, символите и пируетите :)

أمل каза...

Не може всички да сме супер позитивни все пак. Kaк щяха да се изтъкват т. нар. позитивни личности тогава? :) Това, което в повечето случаи се нарича негативизъм, е просто реален поглед...

Публикуване на коментар