сряда, 4 ноември 2009 г.

20 години


Един ден другарката Грозданова влезе за първи час и обяви, че от днес вече е Госпожа. Срамна работа. Все едно да обяви, че от днес вече е Пачавра.

А после ми взеха чавдарската връзка и започнаха митингите.

След време се появиха светкащите китайски касетофони и сергиите с ЦеДета.

Изчезнаха трамваите с пластмасови седалки тип „гърне“.

Първо бяха сателитните чинии, после дойде и кабелната.

А след това и Интернетът. При това нецензуриран, не като в Китай.

И на различни скорости светът се преобърна. Сега някои ядат някакво си „маскрапоне“ (важното е, че го има в магазините щом им се яде), а други още си пазят двуроги вилички и се изхранват с циганска баница.

Но всичко започна с това дребно нещо – с „госпожо и господине“.

Уважаема госпожо, уважаеми господине.

Вие получихте равен старт за преобръщане на ценностната си система. Да решите: в какво вярвате и в какво не, да обичате или да мразите, да говорите или да не говорите, да мислите или да не мислите, да действате или да бездействате. Получихте право на избор.

И ако като в клишето за прехода от планова към пазарна икономика, уважаеми госпожи и господа, бяхте избрали да вярвате, да обичате, да мислите, преди да говорите, а след като помислите и поговорите, да вземете и да подействате, сега нямаше да се налага...

... нямаше да се налага да честваме 20 години от края на комунизма с патоса на манифестация пред мавзолея, на който всеки предпочита да се изплюе, вместо да поднесе цветя.


Наситените с романтика и носталгия репортажи, обособени в специални рубрики, напомнят на розите за свети Валентин, зюмбюлите за 8 март и че всички са добри на Коледа. Еднократно някой се сеща от къде е тръгнал и докъде не е стигнал.

През останалото време темата е персона нон грата в дневния ред, в учебниците, в умовете.

Собствено и лично. Да стъпчеш сам правото си на индивидуалност, правото на свободна воля и свободна мисъл...

Май е по-лошо и от комунизъм.

7 коментара:

Анонимен каза...

Страшно съм чувствителна на тази тема! Ясно е, че демократично общество се гради на основата на ценности, морал и традиции! Качествени! Каквито ние почти нямаме...Но свободата е нещо безценно и незаменимо! Липсата й не може да се компенсира с битови или политкомисарски залъгалки. А единственият начин да я оценим е, или като я загубим, или като си спомним ДОБРЕ как изобщо не сме я имали преди 1989година... Категорично съм от вторите, на всички останали искам да дам съвет-огледайте се добре и си помислете, вие Homo sapiens ли сте или сте само Homo erectus...Sorry, ако някой не ме е разбрал...колкото до 20-те години преход, това не е преход, това е гадна еволюция, но все пак-еволюция...

Борис Тодоров каза...

Обичам комунистите!




Обичам ги, защото са елементарни, познаваеми и разгадаеми. Обичам ги, защото ме мразят, а тяхната омраза е най-категоричното доказателство, че съм истински човек.
Обичам комунистите, защото са категоричният фактор разделящ човечеството на две – на нормални хора и на тях, и аз съм от другата им страна!
Ще мине време, не чак толкова много, не повече от пет-шестстотин години, и човечеството ще се договеди, че е преодоляло най-страшната опасност за своето съществуване-комунизмът! Във всичките му изродени левичарски форми. За комунизмът тогава ще се говори като за пандемия, за комунистите-като за неизлечимо болни хора.
А Маркс, Енгелс и Ленин най после от полезни, ще се превърнат във безполезни, дори вредни идиоти, и ще заемат полагащото им се херостратовско място в човешката история.





Чудесно е човек да е наясно, че просто случайно минава точно по тези места точно по това време. И че казва или написва точно тези думи, които ще прочетат десетина, но няма да прочетат стотина.










Истината е, че истината не започва с никого и ни свършва с никого. Тя винаги е до нас и винаги е близо до някого и далеч от другиго.





Важното е ние къде сме.

Всеки от нас !







...



....................................

* откъс от постинг в: http://tovae.to/

САНДО каза...

Вярно беше така - един от основните спорове беше дали в множествено число да се казва "дами и господа" или "госпожи и господа"... В крайна сметка се промени само формата, а съдържанието си е все същото и обществото е все така несправедливо.

LORD OF STRATEGY каза...

нека да не се заблуждавамe - става дума за демокрация /каквото и да означава това/, а за глобализация, това вече го усещаме.

LORD OF STRATEGY каза...

изпуснал съм едно "НЕ" :)
нека да не се заблуждавамe - НЕ става дума за демокрация /каквото и да означава това/, а за глобализация, това вече го усещаме.

Ashtree каза...

Маскарпонето не се яде направо :) От него се прави фантастичният сладкиш Тирамису, с бишкоти.

Анонимен каза...

Не мисля ,че има смисъл да споря с идиоти , заради това ще кажа само ,че комунизмът е единствената алтернатива на човечеството ! Всички които го мразите ,значи мразите вашите деца внуци и себе си ! 250 000 безработни само за първото тримесечие на 2010г. невиждана мизерия и глад ! Искам да съм свободен , искам комунизъм!

Публикуване на коментар