събота, 12 декември 2009 г.

Семиотично за АЕЦ-а. Новият


Бойко каза:

"Това, което сме се разбрали с тях е, че този урболешки грабеж около АЕЦ „Белене" трябва да престане, проектът да се преструктурира и ако има ясна икономическа рамка, ще дойдат инвеститори, а ние няма да имаме основание за неговото спиране. Това, което сме се разбрали с енергийния министър на Русия Сергей Шматко, той ще уведоми и Владимир Путин, е, че експертите много бързо трябва да достигнат до такива решения, които да гарантират и двете страни. Искаме поевтиняване на проекта и гаранция, че ще продаваме тока след това".

Бойко може би имаше предвид:

Грабежът да престане да бъде урболешки и да се превърне в пладнешки, т.е. от свършен набързо и скрито, да бъде популяризиран на открито и проведен на спокойно.

Грабежът.

Акцентът не е в него, а в закрепеното му определение. Няма как конфликтът да е в „грабеж“, защото той няма как да свърши, ако не се свърши с извършителя му. Единствената практически ангажирана страна по случая е Русия. Не само. Определяща. Т.е. ако не се свърши с Русия, проводниците й в страната и определящата й роля по проекта, грабежът не може да престане. Но Бойко очевидно не смята руската страна за грабител, защото й възлага функциите на коректив на „урболешкия грабеж“.

Ето как:

"Искаме поевтиняване на проекта и гаранция, че ще продаваме тока след това".

С други думи: България иска Русия да гарантира продажбата на ток от АЕЦ „Белене“, който ще се намира в България, която се предполага ще продава тока. Така твърдят, де. Ако България не знае къде и как ще си продава тока, за какво й е този АЕЦ? А ако знае, защо трябва друг да й гарантира продажбите? Гарантирането означава ли практически продаването и тогава чия е тази АЕЦ?

Предизборната позиция на ГЕРБ не беше против АЕЦ Белене. Но беше „за“ сериозно участие на други държави. Обаче никога не споменаха, че ще оставят в ръцете на Москва да определи, кои са те.

Аз съм против проекта по много и различни причини. Казвам го, за да не става объркване.

Цитатите са от Дарик.

Снимката: Стандарт.

2 коментара:

Апостол Апостолов каза...

И как да му дадат руснаците гаранция, че ще продава тока?! И изобщо, тяхна работа ли е това?!

Иван Бедров каза...

Ядреното лоби май поомеква :)

Публикуване на коментар