сряда, 1 юни 2011 г.

Май открих топлата ядрена вода

Сега вече схващам, защо последните правителства създават такава истерия около АЕЦ „Белене“. Не е криворазбран патриотизъм. Не е и мегаломанско желание България да е енергиен лидер в региона. Не е просто русофилщина или пък чисто руския натиск. И не очевидното желание за някоя далавера покрай проекта. А е желание е за тотално грубо крадене.

Изтеклият одит на НЕК, който показва източени стотици милиони лева, освен че е скандален, е и много показателен. От над 200 млн. платени евро, 117 млн. липсват. Това си е доста над половината пари, потекли „незнайно“ накъде.

Не става въпрос нещо да е задвижено, а покрай него някой си да се е облагодетелствал, както често се случва, а е мащабна схема за източване, ама гигантска. Не знам дали някой може да се сети за подобно съотношение между светли и скрити пари. Ако например проектът продължи така, както е изчислен на 6,3 млрд. евро, то около 4 млрд. от тях би трябвало да „изчезнат“ в руски и български джобове.

И ако това е вярно, значи на последните правителства изобщо никога не им е дремело ще има ли АЕЦ или няма да има. Важното е колелото да се завърти и парите да потекат - докъдето може.

А АЕЦ „Белене“ няма да има. Защото не е това целта. Но пък както върви нищо чудно да си платим обявените пари за нея, въпреки това.

Затова и по-наивните защитници на проекта е хубаво да си помислят, преди отново да се направят на милеещи за държавата, от която нищо няма получат в замяна на взетите от данъците им пари. 

14 коментара:

почивки лято 2012 в Турция каза...

с ядрената енергия трябва много да се внимава, не само тук а навсякаде в света, защото последиците са глобални

Анонимен каза...

"А АЕЦ „Белене“ няма да има. Защото не е това целта. Но пък както върви нищо чудно да си платим обявените пари за нея, въпреки това."
Нее,ще имаа „Белене“ до кокал.До като стадото блее е.Ааа и строежи ще строим ,нали там нещо ...
Аде със здраве и еко да сте!
Бат Ви А АЕЦо
Ей това женурята от реброто уж беа,а ква стана,брей!

hotel Batihan каза...

тази зима в сибирски студените дни когато потреблението достигна мощности както никога досега ме накара да се замисля какво ще се случи в следващите наколко години при такива студове, понеже потреблението ще продължава да расте, а производствените капацитети като чели не в скоро време и като силно зависими от енергията трябва сериозно да се замислим околко енергийната политика

hotel Batihan каза...

и аз мисля че с ядрената енергия трябва да се внимава, а от друга страна има нужда от все повече енергия - трябва да се направи внимателно енергиен план

ароматизатори каза...

Е, половин година след поста ти, се оказа, че си прав! АЕЦ Белене няма да има! А в добавка към всички изтекли пари покрай строежа, сега ще изтекат още едни парички за разрушаването му. Да се смея ли, да плача ли?! На никой за нищо не му пука, всеки гледа да се уреди с някоя далавера, за това държавата ни е на този хал и няма да се оправи скоро.

почивка тунис каза...

АЕЦ Белене винаги е бил и ще остане източник на пари. Дали ще го дострояват още 100 години или ще го спрат и забранят и ще трябва да се дават пари за разрушаване или обезопасяване... пари все ще изтичат, причини се намират. Самият проект като идея е хубав да сме независими енергийно. Има такива АЕЦ-ове във Франция до колкото знам и в други европейски държави, които си функционират безпроблемно. Въпроса е, че на нас не ни дават шанс да сме независими. А друг е въпроса, че нашите са намерили начин да гълтат пари от това. Като цяло интересите са много, различни и преплетени, но все става въпрос за пари.

почивка тунис каза...

Малко по малко ни се отварят очите и започваме да виждаме, как, кога и защо правят такива неща.Определено не е криворазбран патриотизъм. Целта все да се краде е голяма и мощна движеща сила в България за жалост.Доста е неприятен този одит на НЕК, който показва източени стотици милиони лева, освен че е скандален, е и много показателен. Добре си сметнал, че ако проектът продължи така, както е изчислен на 6,3 млрд. евро, то около 4 млрд. от тях би трябвало да „изчезнат“ в руски и български джобове.Аз лично съм доволна, че АЕЦ „Белене“ няма да има.

доставка на алкохол каза...

Да, така излиза, важното е колелото да се върти, а парите да текат! Сума ти инвестиция в строенето, безброй подизпълнителни фирми и фирмички само и само да намаже и тоя и ония някоя комисионна и накрая... ми то всички на вятъра! Е, не съвсем, защото сега пак ще се вкарат едни средства за "обезопасяването" на АЕЦ-а или неговото пълно разрушаване. Няма да се учудя, ако след като бъде тотално затворен и разрушен да го започнем отначало...

маркови парфюми каза...

Направо съм потресена от това което прочетох.Ужасно е , че от този изтекъл одит на НЕК, който показва източени стотици милиони лева, освен че е скандален, е и много показателен от над 200 млн. платени евро, 117 млн. липсват?????Това е страшно голяма сума, възможно ли е да има толкова нагли хора и как си представят, че няма да се разбере.Явно последните правителства са знаели, че няма да се получи с АЕЦ .Примамливо е да сме независими енергийно от останалите държави, каквито има.Но явно не сме пораснали за подобно нещо.

счетоводни къщи София каза...

Ако зависеше от мен никога не би имало в България АЕЦ Белене, против съм.Хубава статия.

доставка на мляко каза...

Този изтекъл одит на НЕК, който показва източени стотици милиони лева, освен че е скандален, е и много показателен. От над 200 млн. платени евро, 117 млн. липсват. Това си е доста над половината пари, потекли „незнайно“ накъде. Просто не знам какво можем да коментираме и да направим по въпроса. Всеки си действа както на него му е изгодно.Толкова ли е завладяваща тази власт и алчност към повече повече както Мечо Пух е казал..колкото повече, толкова по-добре и повече.Ние и сега изнасяме, но ако се направи Белене ще се изнася повече и държавата ще печели повече пари, Това е цялото желание.Не че ние обикновените хора ще спечелим нещо.Тук главните думи са "печалба" и "повече".

туроператори каза...

Напълно съм съгласна, че не е и мегаломанско желание България да е енергиен лидер в региона. Не е просто русофилщина или пък чисто руския натиск. За жалост май пак всичко опира до пари и кой колко ще успее да вземе всичкото това без да се замислят кое е най-доброто за страната ни. Изтеклият одит на НЕК, който показва източени стотици милиони лева, освен че е скандален, е и много показателен. От над 200 млн. платени евро, 117 млн. липсват. Това си е доста над половината пари, потекли „незнайно“ накъде.Всичко това е ясно,но какво се прави!?Нищо...

дайвинг каза...

И според мен определено...."Не става въпрос нещо да е задвижено, а покрай него някой си да се е облагодетелствал, както често се случва, а е мащабна схема за източване, ама гигантска. Не знам дали някой може да се сети за подобно съотношение между светли и скрити пари. Ако например проектът продължи така, както е изчислен на 6,3 млрд. евро, то около 4 млрд. от тях би трябвало да „изчезнат“ в руски и български джобове."както добре сте описали и написали в своята статия по този важен въпрос и проблем за източването на пари, кога ще спре ма никой не знае или по точно май...никога.

диабетични храни каза...

Страхотна статия, радван се че и аз попаднах на нея....."Не е криворазбран патриотизъм. Не е и мегаломанско желание България да е енергиен лидер в региона. Не е просто русофилщина или пък чисто руския натиск. И не очевидното желание за някоя далавера покрай проекта. А е желание е за тотално грубо крадене." това което си написал много ми харесва и съм напълно съгласна, всеки гледа да те окраде възможно най-много и по най гадният начин, но това е живота май.Дано нещата и в икономически и в здарвеопазването да се оправят.

Публикуване на коментар