неделя, 17 февруари 2013 г.

Поредна архитектурна гавра със сграда - паметник


И все пак Хотел България ще бъде реконструиран ... само че не настоящият, чийто проект преди пет години предизвика протести и беше спрян, а старата му сграда откъм ул. Дякон Игнатий. В момента тя е собственост на Българската банка за развитие (бивша Насърчителна банка).

Точно преди седмица монтираха загражденията, а днес вече е почти изкорубена.

















Решението за реконструкцията е взето през 2010 г. след експертиза на УАСГ, че сградата била опасна. Няма обяснение, защо реновирането трябва да включва надграждане с три етажа, при това в коренно различен стил.








Фасадата, заедно с банковия салон вътре, са реставрирани преди десет години. Странното е, че според публикации в медиите (Дневник) сградата се е напукала при надграждането на съседната - на БНП Париба. И двата ремонта са извършвани по приблизително едно и също време от една и съща фирма - ЕКСА. И за двата печели награди. Сега тя не участва в проекта, поне не и номинално.

Експертизата на УАСГ, както и документи за съгласуване с НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) или с Министерството на културата аз в интернет не откривам . 

А сградата естествено е в списъка с паметници на културата. Строена е преди 120 г. била е първата сграда на Хотел България, преди изграждането на новата (и настояща) 40 – 50 години по-късно.




Снимки: От на изкорубената сграда са мои, на проекта са от Facebook страницата на архитекта, а последната е от СтараСофия.


3 коментара:

Магда каза...

Нещо отпреди 5 години, което писах по темата ЕКСА. При паметниците на културата всичко е чист бандитизъм. Не знам дали баба ти Илка още коли и беси или има и нови играчи.

http://nervousshark.wordpress.com/2008/01/15/obrychi-i-lenti-v-kulturata/

Филипа каза...

Да, четох го.

Извън липсата на публичен проект и неяснотата около поръчките за такъв, ме вбесява апатията. Много хора страдат за мавзолея, но хич не им дреме, когато съсипват архитектурни паметници.

Людмил Иванов каза...

Г-жо Радионова, снимките на проекта са взети от Facebook страницата НЕ НА АРХИТЕКТА, А НА КОНСТРУКТОРА!

Публикуване на коментар