петък, 12 юни 2009 г.

България официално мина в „третия свят“


Затворете очи и си представете една „държава от третия свят“. Какво виждате? Автокрация, самодоволни лидери. Мизерия, лоша инфраструктура, мръсотия. Оглупели, беззъби, деградирали хора. Усмихнати деца, но с тъжни очи и подути от глад стомаси. Пране по прозорците, лимузини в едната част на града и трошки в другата...

Отворете очи и погледнете думите, без да ги отнасяте към „третия свят“. Колко от тях са валидни и за България? Две трети от тези, които аз измислих.

На пръв поглед звучи пресилено. Обаче няма да забравя с какви очи видях България, завръщайки се от продължителен престой в чужбина не толкова отдавна. Връщах се с нетърпение и очаквах да я видя, каквато си мислех че съм я оставила. И всъщност точно такава я заварих...

Е, тия дни съвсем ми разбиха илюзиите, че живея в демократична държава от западен тип.

Вчера и днес България-та понесе два сериозни удара, с които директно заминава в категория „третия свят“ на ЕС. Франция реши да започне съдебен процес по т.нар. Случай Борилски, а ОССЕ реши да изпрати наблюдатели за парламентарните избори.

Наблюдателските мисии на ОССЕ са характерни за недоразвити демокрации или още по-лошо – несъществуващи. Независимо от резултата, решението говори само за себе си.

Паралелният процес във Франция е определян като едностранно налагане на предпазна клауза за правосъдието и е прекалено тежка оценка за състоянието на съдебната система.

Тенденцията е ясна. Пак само за последните два дни съдът в Страсбург определи като недопустими промените в изборното законодателство в последния момент, а властта призна за остро писмо на ЕК срещу боклучения закон.

Опитвам се да бъда оптимист и продължавам да вярвам, че хората някой ден ще си свалят гащите и чорапите от прозорците, ще поддържат устната си хигиена и ще започнат да мислят и разсъждават.

Опитвам се да бъда оптимист и продължавам да вярвам, че страната някой ден ще излезе от черните списъци, че прегрешенията на властта ще имат последствия и че когато убият някого, и за това има пълен набор от доказателства, убиецът ще бъде осъден, независимо на кого е син.

Ако не сте гледали „Случаят Борилски“ на Re:tv, сега е моментът да си разясните, за какво говоря.

...

4 коментара:

MARFI каза...

Много точно кзано, благодаря за изчерпателния анализ!

Анонимен каза...

Според мен са напълно прави да предприемат тези действия.Дори бих казал, че е добре някои да размаха пруст на управляващите.А дали те ще се вслушат е друг въпрос!!!

Анонимен каза...

Отчайващо точно!!!

дядо каза...

Ами така беше заложено през 91г. - МВР и съдебната система да обслужват неоолигархията, т.е. все едно ги няма.

Публикуване на коментар