понеделник, 15 юни 2009 г.

Как се плашат гарги

Внимавайте, за кого гласувате, че ще дойде Торбалан!

Тази вечер се проявих като типичен партиен лидер. Опитах се да изплаша дъщеря си, че ако не си яде манджата, ще дойде Кумчо Вълчо да я схруска. Единственото, което постигнах, беше писъци: „Унчо! Унчо!“, придружени от смях и търчане. „Ти си Унчо“, изхилих се...


- Унчо! - казали едните - ако не гласуваш за нас, ще властва мафията!
- Унчо, Фия, Унчо, Фия! - разтърчали се Унчовците. Много знаят те, какво е мафия. Най-много да са гледали „Октопод“, но не са виждали Корадо Катани на живо, така че тая работа е им е имагинерна.

- Унчо! - репликирали другите – внимавай, да не избереш реваншизма!
- Унчо, Шизъм! - кимнали умно Унчовците и сe почесали по дупето или където им е удобно. Аз не знам, какво имат предвид тези хора под „реваншизъм“, та камо ли Унчовците.

- Унчо! - усмихнали се третите – бройкай си бюлетинката, че ще дойде Възродителния Торбалан!
- Унчо, Торбалан, шшшт! - захлупили главички те.


И така нататък.

Унчо бил прекалено объркан. В края на краищата отишъл в ъгъла и започнал да си играе кротко, както е правил до сега. За да не му се карат повече. Знае, че няма да получи обещания шоколад, но още повече го е страх да не му пробутат варени моркови.

Приказката няма щастлив край и затова изобщо не е приказка, ами просто една гадна история.

Възпитанието изисква постоянство и продължителност. Гадното в историята е отношението към горките Унчовци – такова, каквото винаги е било и такова, каквото ще остане. Така че в тази гадна история, гадните малки избирателчета ще продължат да не могат да избират, защото няма от кого да се научат как.

Ще научат само, че „този е лош“ и „онзи е лош“, следователно всичките „са маскари“.

Това е порочен кръг. „Електоратът“ е незаинтересован, защото не вижда алтернатива, но политиците сами провокират електоралната незаинтересованост. Като третират хората като идиоти.

Друг е въпросът, на кого му е изгодно така.

...

2 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Че той, Торбалан, не дойде ли? Защо да не дойде и втори път?!

Филипа каза...

Торбалан, Кумчо Вълчо, Баба Яга, Кашчей Безсмъртни ... малко ли злодеи могат да се изредят. В коалиция. Хубаво им е. По два пъти, по три, по четири пъти.

Публикуване на коментар