вторник, 12 май 2009 г.

Буквата на закона и нейната акробатична гъвкавост


Когато ЦИК регистрира СДС-то на Юруков (бе не знам, как да ги наричам нещата вече), обяснението беше, че всички документи по закон са били налице. Ама няма значение, че печатът не е баш същия, че парите май са гепени, че председателят вече е председател на въздуха, че висшият орган на партията е взел друго решение... ЦИК не е съд, да разследва такива доказателства. ЦИК се придържа към правомощията си в закона...

Днес съдът, в официален документ – мотивите за отмяна на Юруковата регистрация, отговори:

ЦИКЕП не е „прост орган за регистрация”, а орган с определени властнически правомощия, в състава на който законодателят не случайно е регламентирал членовете да са с висше образование и в мнозинството си юристи. ЦИКЕП не е обикновен регистратор, а е длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ”


По прямо и пряко не можеше да бъде.

На ВАС му отне два часа от внасянето на жалбата да образува производство и по-малко от шест часа, да вземе решение. Лесен ли е случаят?

Явно е по-лесен от този с регистрацията на ръководството на СДС в градския съд. Там една по-скоро чисто бюрократична процедура отне шест месеца до първо решение. После се използваха всички т.нар. законови вратички и се очертава делото наистина да се проточи (както прогнозира Николай Гацев) до 2012 година.

Каква е разликата, освен че „кейсовете“ са различни? Добре известната разлика е, че макар по Конституция съдебната власт да е независима, тя не е. Странни са както бързата реакция на ВАС, така и бавната на СГС. Но са аргументирани. Първите, както е редно, се съобразяват с необходимостта от светкавично решение, заради изтичащия срок в ЦИК. Вторите, както е редно, се придържат стриктно към закона. И използват всички вратички на буквата му.

Същата буква, която в най-висшето си проявление – Основният закон - предвижда независимост. И безпристрастност. Е, айде де?!

0 коментара:

Публикуване на коментар