сряда, 13 май 2009 г.

“Пулицър“, „Хюго“ и „Небюла“ за Станишев


Лауреатът на редица литературни награди Сергей Д. Станишев е вторият българин след Пенчо Славейков, който е номиниран за приза на Кралската шведска академия, съобщи правителственият пресцентър. От там припомнят, че Станишев е носител на:

- Престижната „Пулицър“ и не толкова престижната „Рицар на книгата“ за историческия труд „Защото сме социалисти“.

- На „Хюго“ за фентъзито „План Станишев“, където Светът на диска е спасен от икономическа криза от гигантска костенурка с надпис БСП на корубата.

- На „Небюла“ - в категорията „най-добър сценарий“, където джедаите на НКЩ, заедно с джедайчетата на „Новера“ преборват Дарт Бойко със светлинни метли.

Д.Станишев има реални шансове да получи и Нобелова награда за революционния Закон за управление на отпадъците в София, споделят академиците. „Законът е епичен опит за разчупване не само обществените, но и на правните норми. Авторът има доблестта да се изправи с голи ръце и букви срещу законовите традиции и рамки“, посочват още от пресцентъра.

Специалисти коментират, че авторът ще има най-големи шансове за победа, ако бъде прокуден в изгнание, писателските му актове бъдат забранени в България и той бъде задочно осъден на смърт. Неофициални източници обаче твърдят, че никоя западна държава не се наема да му осигури убежище. От Москва пък обещали светкавичен отговор, но после го отложили. Без обяснение. Развръзката предстои.

Снимка - "Стандарт"

0 коментара:

Публикуване на коментар