петък, 1 май 2009 г.

А така. Свинете (пак) ми бръкнаха в джоба.


Здравният министър Желев ще иска 4 000 000 лв. (словом: Четири милиона лева) за ваксини и апаратура за свинския грип. Чума да беше.

Преди години предшественикът му Гайдарски зареди догоре с ваксини за птичия грип. Той така и не стигна до България, ако не броим Нюкасълската болест по кокошките в Кърджали и един умрял гълъб в София. Бяха несправедливо обвинени, че са прелетели да донесат патогенния щам H5N1. Прах.

Не помня някой да е бил ваксиниран, камо ли да е имало нещо като национална имунизационна кампания или каквото там се прави.

Характеристика на ваксините е, че се поставят преди, а не след заразяването. По възможност. Друго характерно е, че и тогава бяха същите: Тамифлу и Ремантадин. (Сега се говори само за първото).

Противогрипните ваксини се обновяват всяка година, понеже вирусът задъжително мутира и се променя. Всъщност по-бързо от новата партида, понеже химиците, микробиолозите и най-вече фармацевтичните компании няма как да реагират с такава скорост.

Та. Какво стана с ваксините на Гайдарски? Някой да ги е видял? Изтекъл им е срокът и...? Имало ли ги е изобщо?

На Желев ваксините ще бъдат ли купени или ще си купи нещо друго? И ако ги купи, поне ще ваксинира ли разните уплашени хора?

Интересът ми не е личен дотолкова, че имам особено мнение към противогрипните препарати и не ги ползвам. Но е личен когато става дума за мои пари, влезли в бюджета. Дори и стотинки да се падат. Стотинки от моя джоб, стотинки от твоя джоб... не вир, а 4 млн. прави.

1 коментара:

Steliyan каза...

Тамифлу не е точно ваксина. - Тамифлу се отнася към групата лекарства, наречени "инхибитори на невраминидазата". Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус вътре в организма и по този начин помагат да се облекчат или да се предотвратят симптомите, наблюдавани при инфекция с грипен вирус.

Публикуване на коментар