събота, 9 май 2009 г.

Да смачкаш фасона на майка си

Някой да не е съгласен, че идеята е лоша? Обаче така стана.

Абревиатурата СДС, освен че е име на партия, е и психологическа котва. Това означава, че споменаването й често връща съзнанието към 89-а. Рождението на т.нар. преход. Сега майка му е поостаряла, доста променена и на моменти изкукуригва. Тя няма общо с настоящия Съюз на демократичните сили, в който остана само частица от общо всички сили. Нищо ненормално, понеже първоначално те бяха просто множество коренно различни личности, обединени в едно тяло с една обща идея - за промяна. Да приемем, че това е майка му на прехода. Желанието за промяна.

U Turn

Като изпуснато дете преходът не се държеше много прилично в детството и пубертета. Хулиганстваше, биеше и стреляше. Въпреки това постигна няколко сериозни успеха, сред които най-значими НАТО и ЕС. Закачи ги на стената да събират прах. И накрая вече пълнолетно и съвсем отвързано, детето пожела да пречука майка си. С опита си да върне несвободния и оглупял от пропаганда човек; Да възстанови едноличното управление и пълната зависимост на властите; Да събуди отново страха от терор; Да контролира всички сфери на обществения живот... преходът започна да се връща назад. Затова и вече не заслужава да се казва така.

Подменени ценности и подменена отговорност

Изначално и целенасочено е сбъркано разбирането за добро и лошо. Затова на лошите им е лесно да се правят на добри. Затова винаги друг е виновен. НАТО и ЕС трябва да са благодарни, че България им е пристанала. Мануела Горсова трябва да е щастлива, че я е сгазил световен шампион. Иновационното въвеждане на вътрешнопартийни избори е бунтовническо действие срещу партийната традиция (статукво). Липсата на желание да си търсиш правата е просто спестяване на време, нерви и средства. Като те напсува продавачката, най-естествено е да я напсуваш и ти, вместо да й искаш отговорност чрез работодателя. Не участваш в избора на държавно управление, но очакваш то да те храни в буквалния смисъл (а това наистина не е най-важната му работа). Това не е израз на свободна воля, а връщане към комунистически примитивизъм.

Желанието за промяна

С леко объркана психика и посока, попребито и захлупено. То е обаче онази последна надежда от мъдростите, дето не умира (не е доказано). Очевидно не знае каква точно промяна иска и къде да я търси, но е динамо. И независимо кой му слага прътите в колелото – системата, времената, тези и онези управляващи, ще си остане двигател. Отвреме – навреме, при концентриране на напрежение, в историята се отприщват едни сили. Гео Милев е разправял за тях. Не са за възхваляване, защото са с грешна аргументация. Честно казано, макар че се виждат всекидневни прояви, надали скоро ще се отприщят с правилната насока ...

И твойта майка също

... правилната насока не е колективния физически бунт. Не е блокирането на пътища и площади. Не е и замерянето на телевизора с ракиена чаша. Правилната посока е осъзнаването. Който някога е искал правова и подредена държава, да си спомни какво е искал. Да си спомни какво означава и колко общо има със социалните придобивки и мускулите на популизма. И да се занесе като модерен и информиран (особено важно) човек да гласува. Че ако само въртим посоките по завоите, много майки ще станат.

3 коментара:

Анонимен каза...

Проблеми на израждането (вместо възраждане) след тоталното объркване на православно-славянските мозъци от диктатурата на пролетариата. Така им беше удобно на комунистическите плутократи - постигнаха си го за жалост. Сега ще чакаме възраждането на ценностната система на българите и държавата им.

Анонимен каза...

Да се осъзнае българина? Една огромна част от българската нация НЕ МОЖЕ да се осъзнае! Просто защото няма с какво... Мозъкът има функции на мисловен орган тогава, когато е развит като такъв. Няма какво да се обиждаме, но застанете на един ъгъл на по-централна улица в София и започнете да си водите статистика какви хора минават и горе-долу по външния им вид се опитайте да ги прецените - какви са им ценностите. Достатъчно е да видите, че за една част от тях гребен, ножица и бръснач не съществуват, за други пък-съществуват само лачените обувки, бижута, коли, да не забравяме РАКИЯТА И ЧАЛГАТА...Очаквате ли тези хора да мислят за общество, политика, каква култура имат те? Пази боже...Едва ли ги вълнува, че преди 20 години не можеше да кажеш 1 свободна дума без риск да те извикат в милицията да даваш обяснения, и че се гласуваше така, сякаш си в затвор и единствената бюлетина е за директора на затвора...Историческата памет на българина е къса, ако изобщо я има! Аз обаче, докато съм жива - ще мисля, ще се интересувам и ще гласувам-ТОВА да не се повтаря! Комунизъм е само едно от имената на Диктатурата, мислете и не се оправдавайте с Прехода /българската позакъсняла и подивяла цивилизация/, ние сме част от него,ако искате утре Вашите деца да не ви пс..,то МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, и гласувайте!

Анонимен каза...

Sorry, ама се налага да допълня- Гласувайте, ако българският съд разреши... както се разбира, за евро-изборите Мартин Димитров няма време да "спази" българските съдебни срокове, за да регистрира листа! Ех тези срокове, винаги са така измислени, че да те прецакат. Както се случва с жилищно-спестовните влогове на хиляди граждани /срок 21 май!/, както преди няколко години се случваше с възстановяването на околхозените земи на българина и поземлените комисии, както още малко по-рано - с наследствените компенсаторни записи за обезщетяване по спогодбата "Моллов- Кафандарис"... срокове, срокове... българска му работа

Публикуване на коментар