неделя, 31 май 2009 г.

Самозабравяне на високо равнище


Учуди ли ви, че председателят на ВАС направи политическо изказване по време на съдебно заседание? Мен ме учуди. Вместо да прочете мотивите за отмяна на отказа на ЦИК да регистрира Синята коалиция, Константин Пенчев направи чисто лично съобщение. Свикнали сме да го гледаме като човек, който коментира съдебната система и отношенията в нея, но някак си не изглеждаше на място да го направи в съдебната зала.

Щеше да е наистина необичайно, ако не беше фонът, на който се развива действието:

- Член на ЦИК се опитва да оказва натиск над съдия. Обаждал му се е по телефона. Не просто съдия, председател на Върховния административен съд. Думата „върховен“ сама по себе си говори, нали. Жалко, че не се разбра кой е.

И още: След като ВАС постанови, че Пламен Юруков не представлява повече СДС:

- В протокола от заседанието на ЦИК се вижда, че член на комисията „категорично не“ признава това решение. Още цитати от ЦИК: „някакви решения“, „някаква регистрация“, „съдът не се е справил точно със закона“.

Моля? ЦИК прави коментар на способността на съда да се справи със закона? ЦИК знае ли, че подлежи на съдебен контрол, а не обратното?

И официален отговор в мотивите на съда: Това е „правен нихилизъм и нарушаване на демократичните принципи на една правова държава, каквато е България“.

Синтез: Ние не признаваме съдебни решения, законите нямат значение, правим каквото си искаме, терорим съдии по телефона (само ли?).

Наистина се самозабравиха. И това е просто черешката на наглостта, допусната от четиригодишно безхаберие. Имаше една приказка за прасето под одъра и отгоре. Кой им позволи да се катерят където си искат. Да кажа ли?

Ние.

Сори.

...

3 коментара:

Иван Бедров каза...

И все пак, не знам историята на прасето под или над одъра. И одър не знам какво е...

Филипа каза...

Приказката е: Пусни прасето под одъра, та да се качи отгоре. А одъра е легло, буквално. Преносно е да подадеш ръка и да ти я отхапят :) Ако продължиш да не разбираш, пиши.

Лъчезар П. Томов каза...

Ще има много бой на изборите за скапаните недоеволюирали милиционерчета и Доганисти

Публикуване на коментар